Fredrik Emanuelsson

Trädgårdsanläggare

Namn: Fredrik Emanuelsson
Född: 1999
Bor: Kungälv

Utbildning: Bygg och anläggning, med inriktning anläggning maskin

Gymnasieskola: Bräckegymnasiet

Arbetsgivare: Fredriks marktjänst AB

Har tävlat: Trädgårdsanläggning, WorldSkills Kazan, 2019

Hur kommer det sig att du valde ditt yrke? Var det ett självklart val?
När jag va mindre var jag alltid med morfar och grejade på hans gård. De kunde va allt från att byta kök eller bara kratta uppfarten. Han hade även en grävmaskin och en traktor och när jag fyllde 7 år så sparka jag ut han ur grävmaskinen och på den vägen är de. Jag bestämde mig när jag va 7 år att jag skulle bli maskinist så ja det va självklart.

Vad är det bästa med det yrke du jobbar med idag?
Att man får vara så fri man får sköta sig själv och hålla i sina egna jobb. Det är utmanade och inget jobb är det andra likt.

Vad är ditt bästa tips till en niondeklassare som ska göra sitt gymnasieval?
Man ska följa sitt hjärta och välja det man själv vill. Ett praktiskt program är verkligen inte sämre på något sätt, utan tvärtom. Är det så att man vill bli arbetsledare eller ingenjör skulle jag säga att man blir mycket bättre på det jobbet men framförallt mer attraktiv på arbetsmarknaden om man jobbat med grunderna först och lärt sig hur de funkar från grunderna. Och att det alltid går att ändra sig i framtiden.

Hur blev du en del av yrkeslandslaget?
Vi hade en uttagning på min gymnasieskola som jag vann och då fick jag tävla på yrkes-SM som jag vann. Först då fick jag veta om yrkeslandslaget och om tävlingarna.