Jonna Mjörnell

Undersköterska

Namn: Jonna Mjörnell
Född: 1998
Bor: Upplands Väsby

Utbildning: Vård och omsorgsprogrammet

Gymnasieskola: Consensum Sollentuna

Arbetsgivare: Pluggar sjuksköterskeprogrammet

Har tävlat: Undersköterska, Yrkes-VM 2019

Hur kommer det sig att du valde att bli undersköterska? Var det ett självklart val?
Ja, det var ett självklart val. Ända sen jag var liten har jag sagt att jag ska jobba inom vården. Min mamma är sjuksköterska och när jag var liten följde jag ofta och gärna med henne till jobbet. Hon har också alltid pratat väldigt gott om sitt yrke och berättat för mig hur fantastiskt det är att få hjälpa andra människor.

Vad är det bästa med det yrke du jobbar med idag?
Möjligheten att kunna göra skillnad för andra människor på riktigt. Jag möter många människor i mitt yrke och att kunna hjälpa människor under en för dem svår tid känns väldigt stort och fint. Men också att få vara där när mina patienter gör framsteg, blir friskare och klarar sånt som de tidigare inte har klarat av. Det är ett otroligt fint och tacksamt yrke.

Vad är ditt bästa tips till en niondeklassare som ska göra sitt gymnasieval?
Välj med hjärtat! Gymnasietiden ska vara rolig och utmanande, vilket jag tror den blir när man hittar rätt. Våga följa ditt hjärta och välj en utbildning som passar dig och dina intressen.

Hur blev du en del av yrkeslandslaget?
Jag ställde upp i en lokal deltävling 2017 när jag gick sista året på gymnasiet. Kvalade sedan vidare till en regional deltävling och därefter till Yrkes-SM. I och med att jag tog ett guld på Yrkes-SM så fick jag en plats i yrkeslandslaget.