Olivia Jonsson

Frisör

Namn: Olivia Jonsson
Född: 1995
Bor: Luleå

Utbildning: Frisörprogrammet

Gymnasieskola: Luleå gymnasieskola

Arbetsgivare: Annelis Hårdesign i Luleå

Har tävlat:  Yrkes-EM 2016 i Göteborg och Yrkes-VM i Abu Dhabi. Sedan har jag även tävlat en del för Frisörlandslaget i 7 år.

Hur kommer det sig att du valde ditt yrke? Var det ett självklart val?
Jag är en väldigt kreativ person som alltid har gillat att skapa med mina händer samt att jag gillar färg och form. Jag är i princip uppvuxen på en salong då min mamma är frisör, så frisöryrket blev ett självklart val för mig.

Vad är det bästa med det yrke du jobbar med idag?
Det bästa är att få skapa någon vacker frisyr. Jag gillar att se en förändring och slutresultat på en relativ kort tid. Men det absolut bästa med mitt yrke är när jag får se kundens glädje och att kunden känner sig nöjda med slutresultatet.

Vad är ditt bästa tips till en niondeklassare som ska göra sitt gymnasieval?
Mitt bästa tips är att välja efter intresse och talang. Då kommer tiden på gymnasiet gå väldigt snabbt och vara jättekul samt att man kommer ha en bra språngbräda in arbetslivet.

Hur blev du en del av yrkeslandslaget?
År 2014 kvalade jag in i frisörlandslaget och fått möjligheten att tävla på stora internationella mästerskap. Sedan kom Yrkes-SM, som var i Malmö. Då fick jag möta alla i vårat frisörlandslag, och jag stod tillslut som vinnare och var en del av yrkeslandslaget.