Olivia Jonsson

Frisör

Namn: Olivia Jonsson
Född: 1995
Bor: Luleå

Utbildning: Jag läste frisörprogrammet

Gymnasieskola: Jag gick på Luleå gymnasieskola

Arbetsgivare: Annelis Hårdesign i Luleå

Har tävlat:  Jag har tävlade i Euroskills 2016 i Göteborg och WorldSkills i Abu Dhabi. Sedan har jag även tävlat mycket för frisörlandslaget i 7 år.

Hur kommer det sig att du valde ditt yrke? Var det ett självklart val?
Jag är en väldigt kreativ person som alltid gillat att skapa med mina händer och gillar färg och form. Jag är i princip uppvuxen på en salong då min mamma är frisör, så frisöryrket blev ett självklart val för mig.

Vad är det bästa med det yrke du jobbar med idag?
Det bästa är att få skapa något väldigt vackert. Och se en förändring och slutresultat på väldigt kort tid. Det bästa är när man ser kundens glädje och att dom känner sig nöjda med slutresultatet.

Vad är ditt bästa tips till en niondeklassare som ska göra sitt gymnasieval?
Mitt bästa tips är att välja efter intresse och talang. Då kommer de 3 åren på gymnasiet gå väldigt snabbt och vara jättekul och man kommer ha en bra språngbräda in i det riktiga arbetslivet.

Hur blev du en del av yrkeslandslaget?
År 2014 kvalade jag in i frisörlandslaget och fått möjligheten att tävla på stora internationella mästerskap. Sedan kom Yrkes-SM, som var i Malmö. Då fick jag möta alla i vårat frisörlandslag, och jag stod tillslut som vinnare och var en del av yrkeslandslaget.