Yrkesutbildningsambassadör Maria Tsychkova- Worldskills

Maria Tsychkova

CNC-operatör

Namn: Maria Tsychkova

Yrke: CNC-operatör

Tävlat i: Yrkes-SM 2021 (genomfördes olika tider av alla branscher, skulle varit 2020) för CNC-fräs och CNC-svarv (Växjö), Yrkes-VM/WorldSkills 2022 i CNC-milling (Leonberg, Tyskland) och Yrkes-EM/EuroSkills 2023 i CNC-milling (Gdansk, Polen).

Utbildning: Jag gick Industritekniska-/teknikprogrammet, det är två program som gjorde att jag gick dubbelkompetens, det vill säga jag fick både yrkesförberedande och högskoleförberedande kompetens.

Varför vill du vara yrkesutbildningsambassadör?
– Jag tycker det är kul att inspirera andra att också våga välja något som kanske anses annorlunda från vad ens familjen eller vänner tycker eller väljer. Tycker även det är extra kul att inspirera unga till att välja ett yrke eller linje som de från början inte alls tänkte var för dem, men som de kan komma att inse passar perfekt.

Hur blev du en del av det svenska Yrkeslandslaget?
–  2019 tävlade jag på Ungdoms-SM med en klasskamrat och där vann vi och gick då vidare till yrkes-SM och skulle tävlat våren 2020. Men sen kom pandemin och vår tävling sköts upp till hösten 2021, men efter lång väntan blev det en vinst på Yrkes-SM där jag kvalificerade mig för att få vara med i Yrkeslandslaget.