Bli yrkeslärare

Yrkeslärare är hjältar. En yrkeslärare är ofta elevernas första möte med sin framtid och det yrke de valt som sitt. Som yrkeslärare får du möjlighet att föra dina kunskaper vidare till nästa generation, och säkra deras yrkeserfarenheter genom dina egna kunskaper. Vilken känsla – det är svårslaget!

Hur blir man yrkeslärare?

Steg 1

För att bli legitimerad yrkeslärare är det högskolestudier som gäller. Det går att läsa både på helfart och halvfart. Kanske lockar halvfart för att ha möjligheten att jobba parallellt, eller så vill du bli klar med skolan och river av det direkt? Det är upp till dig.

Steg 2

Du lär dig hantverket att lära ut, och går kurser i pedagogik. Dessutom ingår praktik, precis som på gymnasienivå och vuxenutbildning. Här kallas det gör verksamhetsförlagd utbildning, och den görs ute i fältet, på en skola.

Steg 3

Efter utbildningen ansöker du om yrkeslärarexamen hos examensenheten på din högskola. När den kommer, ansöker du om lärarlegitimation hos Skolverket.

Yrkesläraren Mikael hyllas för sitt arbete

Mikael Jansson är yrkeslärare på Mälardalens Tekniska Gymnasium. För Kristoffer Seger, tidigare elev till Mikael, betydde Mikael mycket under skolgången både som lärare men också som förebild. Därför ordnade Kristoffer en stor överraskning och hyllning på skolan. Dagen avslutades på en racingbana med ett av Mikaels stora intressen – köra sportbilar

LÄS MER OM YRKESLÄRAREN MIKAEL
”Det ger en tyngd till utbildningen när vi yrkeslärare har korrekt utbildning.”

I många branscher är behovet av både kompetenta yrkesverksamma och kompetenta yrkeslärare stort. Sofia Kraft Björkman slog två flugor i en smäll genom att utbilda sig till yrkeslärare samtidigt som hon fortsatte jobba i sitt yrke som frisör.

LÄS MER OM HUR SOFIA BLEV YRKESLÄRARE
”Det här är mitt sätt att göra världen lite bättre”

Hon växte upp i en familj med rötterna inom handeln, och tillbringade många år inom hotellvärlden. Sedan började känslan av att vilja göra något annat komma ikapp, och hon hörde talas om jobbet som yrkeslärare. Pusselbitarna föll på plats och Elin Jobén hittade hem i sin nya yrkesroll.

LÄS MER OM HUR ELIN BLEV YRKESLÄRARE
”Det är ett privilegium att få bidra till elevernas utveckling”

I sin roll som ledare i fotbollsskolan upptäckte Dan Runge tjusningen i att förmedla kunskap och att lära ut. Efter några år i industrin blev han tillfrågad att bli yrkeslärare. Det blev ett solklart ja från Dan, som sedan dess förbereder elever för sina kommande yrkesliv.

LÄS MER OM HUR DAN BLEV YRKESLÄRARE

”Jag får dela mina kunskaper med mina elever – det är så stort”

Som sjuårig bestämde sig Ulf Österlindh att han skulle bli elektriker när han blev stor. Och det höll han fast vid. Men efter ett par år ledde intresset att jobba med ungdomar in honom på yrkeslärarspåret, ett beslut han aldrig har ångrat.

LÄS MER OM HUR ULF BLEV YRKESLÄRARE