David Petersson

Flygtekniker

Från: Rockneby, Kalmar
Nuvarande bostadsort: Östersund
Arbetsplats: HeliScan AS i Norge
Utbildning/skola: Gymnasieutbildning: Flygteknikprogrammet, Anders Ljungstedts gymnasium, Linköping. Yrkeshögskola: Helikoptertekniker, Aviation technical training (Anders Ljungstedts gymnasium), Linköping.
Tidigare tävlingar: Jag har tävlat och vunnit Yrkes SM i flygteknik 2018, Uppsala.

Vad har du gjort för att bli bäst i Sverige på det du gör?

Alltid funnits ett intresse för att meka och förstå hur olika maskiner fungerar och har sedan jag varit liten hållit på att meka med diverse olika grejer tillsammans med mina bröder och min pappa. Jag har försökt ta till mig så mycket kunskap, både teoretisk och praktisk, som möjligt av de personer som jag träffat på under min utbildning och praktik under utbildning. Jag har även haft förmånen att få arbeta tillsammans med mycket yrkesskickliga kollegor på ett företag där man som en del i teamet fått arbeta med de flesta av helikopterns olika system, vilket har varit väldigt givande och lärorikt. Så ett genuint intresse för teknik och mekanik samt att vilja och få ta del av kunskap från de som kan betydligt mer än jag.

Vad är det skämmigaste felet man kan göra i ditt yrke?

Skämmigt och skämmigt, de tråkigaste hade varit om man råkade göra ett misstag där någon person far illa.

Vilket är ditt favorit arbetsmoment?

Jag gillar ett varierat arbete. Tycker det är roligt när det är mycket ”skruvande”, där man bygger ihop/skapar något.

Vad är ditt bästa tips för att bli det man vill bli?

Det lönar sig alltid att ge sitt bästa i det man tar sig för att göra, kanske inte direkt, men med tiden. Försöka lära av de som faktiskt är duktiga på de dem gör, inte bara för att de innehar en viss titel eller så, för de säger egentligen inte så mycket.