Filip Sandgren

Plattsättare

Namn: Filip Sandgren
Hemort: Västerås
Nuvarande bostadsort: Västerås
Utbildning och skola: Jag gick 3 år på Bygg och anläggnings programmet i Västerås på Hahrska gymnasiet. jag tog studenten sommaren 2018

Hur kom det sig att du valde det yrkesprogrammet som du gjorde?

Jag hamnade på bygg av en slump. jag hade från början tänkt gå på en samhällslinje men jag märkte redan efter 3,e dagen att det inte var något för mig. Fick då en rekommendation av min pappa att kolla in på bygg då han jobbar inom bygg som smed. Efter att ha testade under en dag så fastande jag direkt! Det är en av de bästa valen jag gjort i mitt liv!

Vad är ditt tips till de som funderar över gymnasievalet?

Jag rekommenderar alla som ska välja till gymnasiet att inte bry sig om vad kompisarna väljer eller vad andra kan tycka eller tänka. Jag var själv orolig över vad folk skulle tänka kring mitt val. Men jag trivdes så jäkla bra och det märktes nog så ingen har sagt något.

Arbetsplats/Arbetsgivare

Mälarö badrum

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med mitt yrke är att jag får planera mina dagar helt själv, beroende på vad jag känner att jag vill göra. Jag lägger själv upp arbetet för att på effektivast sätt göra klart ett badrum på kortast tid med så bra kvalité som möjligt! Sedan så är det kul att  se när väggarna växer fram och hur plattorna klär väggarna!

När trivs du som bäst på jobbet?

När allt bara flyter på och det inte strular. Det är som roligast när det är 100% raka och släta väggar då jobbet blir mycket lättare och resultatet alltid bra. Vi slutar alltid att arbeta 13.30 på fredagar, vilket är något jag verkligen uppskattar.

Har du tidigare medverkat i yrkestävlingar eller andra tävlingar? Vilka?

Jag tävlade på yrkes SM i Uppsala 2018 sedan danska mästerskapen 2019 och senast  VM i Kazan 2019.

Vad har du gjort för att bli bäst i Sverige på det du gör?

Jag har tränat otroligt hårt och jag försöker verkligen varje gång jag tränar att få till det så bra jag bara kan. Det handlar om att få till en kvalitet som är på VM-nivå i varje träningspass. Jag har en bra kontakt och dialog med min tränare, som har varit med mig ändå sedan Yrkes-SM. Jag har även fått hjälp av en tidigare tävlande från VM så jag har fått de allra bästa förutsättningarna. Men viktigast är att lägga ner mycket tid på träning och på andra förberedelser. Man får bara en chans och det gäller att ta den chansen på allvar.