"Jag tar ansvar för min egen framtid"

Kirsti Wessel arbetade som flygvärdinna i nästan 30 år. Sen kom coronaviruset, planen ställdes på marken och jobbet försvann. Livet vändes upp och ner. Då hittade Kirsti en utbildning på Yrkeshögskolan, och nu ser framtiden ljus ut igen. ”Det blev en spark i rumpan att göra något nytt”, säger hon.

Pandemin satte käppar i hjulet

Kristi kom till Sverige för 32 år sedan från Norge, och tog kort därefter upp drömmen om att bli flygvärdinna. Under 1992 började hon på Malmö Aviation, som senare blev flygbolaget BRA. När Kirsti blev uppsagd på grund av omstrukturering under 2019, fick hon stöd av omställningsaktören TRR.

Fram till dess hade hon dock inte behövt så mycket support, utan hittade snabbt en ny tjänst hos SAS att se fram emot. Men så kom mars, och allvaret i coronapandemin blev tydligt. Kirstis nya anställning avbröts innan den ens hade startat.

– Ja, livet vändes ju upp och ner på ett ögonblick. Det här var i slutet av mars, när det var som värst och man hade förstått allvaret i pandemin. Jag satt på soffan i två veckor. Då var det mesta mörkt, säger hon.

Att fortsätta som flygvärdinna kändes i det stadiet uteslutet för Kirsti. Det var alltså dags att hitta något nytt att göra.

Övervann sitt eget tvivel och sin osäkerhet

– Det kändes som om jag hade så mycket emot mig. Jag är 55 år, har inte svenska betyg eftersom jag är från Norge, och har varit i en och samma bransch i nästan 30 år. Vad skulle jag rimligtvis kunna hitta på?

Osäkerheten var stor, och Kirsti tvivlade på sig själv.

– Jag hade svårt att se vad jag faktiskt kan. Men det största problemet var att mina datorkunskaper var för dåliga, jag har ju aldrig jobbat med datorer, bara med människor.

Hur Kirsti fick tillbaka sitt självförtroende

Så med hjälp från TRR gick hon en kurs i datorkunskap. Självförtroendet kom tillbaka, och insikten att hon faktiskt kunde yrkesväxla växte sig starkare. Kirsti började leta efter yrken där det råder stor brist på arbetskraft, där man arbetar med människor och där hon kunde ta med sig sina tidigare erfarenheter om service.

– Jag insåg snabbt att en yrkesutbildning var det bästa sättet att snabbt komma ut i arbete.

Då hittade Kirsti en yrkesutbildning till tandsköterska på yrkeshögskolan TUC. Det var inga problem med behörigheten från de norska betygen, och hon ansökte till utbildningen. Efter en intervju, på grund av högt söktryck på utbildningen, blev Kirsti antagen och påbörjade yrkesutbildningen under sensommaren.

Yrkesväxlingen gav henne harmoni

Utbildningen pågår i tre terminer, och ungefär en tredjedel av tiden innefattar praktik på en arbetsplats. Inför första praktikperioden känns det lite pirrigt.

– Jag är lite nervös, som inför första dagen i skolan. Men jag trivs oerhört bra med valet av utbildning och i min klass. Det är riktigt häftigt att få lära känna en ny yrkesgrupp, och att få vara ny på jobbet som 55-åring.

Andra fördelar med utbildningen är att den leder till ett arbete med fasta tider, utan schemaläggning, menar Kirsti.

– Jag har pendlat och rest i nästan 30 år, det sliter på kroppen. Jag är mer harmonisk, sover bättre än någonsin och vet att jag kommer att vara ledig på helger, och även på julafton. Det har aldrig varit självklart när man jobbar på schema. Det blir nog några roliga sista år i yrkeslivet nu.

Hon vände något svårt till något positivt

I och med coronakrisen var det inte helt och hållet Kirstis val att yrkesväxla, men hon ser det ändå som något positivt.

– Det var en spark i rumpan att hitta på något nytt, att få lära mig mer. Jag får ju ett till yrke nu, och eftersom jag valde min utbildning själv så är det bara roligt att studera, inte jobbigt.

Hon tror att det viktigaste är att bestämma sig för att ta steget när det kommer till yrkesväxling.

– Man klarar allt om man bara bestämmer sig. Jag hade det mesta emot mig, tio år kvar till pension, norska betyg, inga datorkunskaper. Men det löste sig, och nu känns det som om jag tar ansvar för min egen framtid, vilket känns väldigt bra.