Jonna varvar teori och praktik för att vinna Yrkes-VM - Worldskills
Jonna Mjörnell

Jonna kombinerar teori och praktik för att slipa på de olika momenten som kan komma med på Yrkes-VM där hon ska tävla i tävlingsyrket ”Undersköterska”. Men just nu ligger fokus på att plugga engelska.

Jonna Mjörnell bor i Upplands Väsby och arbetar som undersköterska på Danderyds Sjukhus. På gymnasiet läste hon Vård- och omsorg på Consensum i Sollentuna.

Vad har du gjort för att bli bäst i Sverige på det du gör? För att bli bäst på något tror jag att man måste brinna för det man gör, känna att det är meningsfullt och ha en vilja att utvecklas. Det krävs även hårt arbete, noggrannhet och en förmåga att ta konstruktiv kritik och lära av andra. Kanske är det därför jag står här idag. Jag har valt ett yrke som ligger mig varmt om hjärtat och mitt brinnande intresse får mig att hela tiden vilja lära mig mer och utvecklas i min yrkesroll.

Vad är det skämmigaste felet man kan göra i ditt yrke? I mitt yrke finns det inte riktigt utrymme för att göra fel. Däremot skäms jag när jag inte har tid att göra det där lilla extra som jag annars hade velat.

Vilket är ditt favorit arbetsmoment? Det går inte att sticka under stolen med att mer akuta situationer där man behöver vara snabbtänkt och agera fort ger en liten adrenalinkick. Men det är framförallt stunderna där man ser en patient göra framsteg, bli friskare och klarar av sånt som personen tidigare inte klarat av, som gör att jag kan från jobbet varje dag och känna att jag faktiskt gjort skillnad på riktigt.

Vad är ditt bästa tips för att bli det man vill bli? Var nyfiken, arbeta hårt, se utmaningar som en möjlighet att utvecklas, tro på dig själv och glöm inte att ha roligt på vägen!

Hur tränar du inför VM? Jag lägger mycket tid på att varva teori och praktik. Det gäller att få de grundläggande delarna att sitta perfekt. En stor del av min tävlingsinsats bedöms på hur jag kommunicerar med de andra personerna som är med i tävlingsmomentet. Därför lägger jag nu stor fokus på att finslipa min engelska.

Är det något särskilt moment du är lite extra spänd inför? De tävlingsmomenten som jag gissar kommer vara med på tävlingen tränar jag för fullt på. Men det kommer ju finnas överraskningar. Min taktik är att vara så säker som möjligt på de grundläggande delarna så att jag kommer kunna hantera eventuella överraskningar som dyker upp.

Senast ändrad: 15/01/20