Yrkeslärare är hjältar. En yrkeslärare är ofta elevernas första möte med sin framtid och det yrke de valt som sitt. Som yrkeslärare får du möjlighet att föra dina kunskaper vidare till nästa generation, och säkra deras yrkeserfarenheter genom dina egna kunskaper. Vilken känsla – det är svårslaget!
Vem passar som yrkeslärare?
Yrkesläraryrket passar dig som brinner för sitt yrke och vill lära ut det till nästa generation. Du har gedigna kunskaper inom ditt yrke och gillar att få andra att växa. Tänk vilken häftig känsla att få följa elever över tid och se dem växa in i sin roll som framtida yrkeskollega.
Var kan jag jobba?
På någon av alla skolor som erbjuder yrkesprogram till våra gymnasielever, exempelvis. Eller är du mer sugen på att jobba med vuxna, på vuxenutbildningar? Det finns såklart också andra privata utbildningsformer via företag. Möjligheterna är många, och det kommer nog inte bli svårt att hitta det som passar just dig.
För att bli legitimerad yrkeslärare är det högskolestudier som gäller. Det går att läsa både på helfart och halvfart. Kanske lockar halvfart för att ha möjligheten att jobba parallellt, eller så vill du bli klar med skolan och river av det direkt? Det är upp till dig.
Du lär dig hantverket att lära ut, och går kurser i pedagogik. Dessutom ingår praktik, precis som på gymnasienivå och vuxenutbildning. Här kallas det gör verksamhetsförlagd utbildning, och den görs ute i fältet, på en skola.
Efter utbildningen ansöker du om yrkeslärarexamen hos examensenheten på din högskola. När den kommer, ansöker du om lärarlegitimation hos Skolverket.
Nu finns poddserien ”Bli Yrkeslärare” som ger dig allt du behöver veta för att lägga grunden för en ny karriär. I podden besöker WorldSkills reporter yrkeslärare över hela landet, där de berättar om sin personliga resa som gav dem en ny karriär. I Bli Yrkeslärare besvaras de vanligaste frågorna som kan dyka upp för dig som funderar på att utvecklas i ditt arbetsliv.
Det finns väldigt många skickliga yrkeslärare, av vilka vi har uppmärksammat några. Alla har sin egen story att berätta, och istället för att vi gör det åt dem, så får de göra det själva. Här kan du både läsa om och titta på historier om varför dessa inspirerande personer blev lärare, vad som är drivkraften och varför det är viktigt med duktiga yrkeslärare.
Yrkesläraren Thomas hyllas för sitt arbete
Thomas Åkerlöf är yrkeslärare på Hahrska gymnasiet i Västerås. För den före detta eleven Filip Sandgren betydde det allt att ha Thomas på plats under sin skolgång. Genom en unik upplevelse tillsammans med Sveriges bästa maratonlöpare, Mustafa ”Musse” Mohamed, fick Filip en chans att hylla Thomas för allt han har gjort.
Yrkeslärarna som utbildar nästa generations yrkeshjältar
I dagsläget går det över 100 000 gymnasieelever i något av de 12 nationella yrkesprogrammen. Ofta är det yrkeslärarna på programmen som blir elevernas första möte med sin framtid. Det är i det mötet som intresset för den framtida branschen växer, och de flesta yrkeslärare vittnar om hur mycket yrket ger tillbaka. ”Det blir aldrig tråkigt”, hör man ofta.
”Det här är mitt sätt att göra världen lite bättre”
Hon växte upp i en familj med rötterna inom handeln, och tillbringade många år inom hotellvärlden. Sedan började känslan av att vilja göra något annat komma ikapp, och hon hörde talas om jobbet som yrkeslärare. Pusselbitarna föll på plats och Elin Jobén hittade hem i sin nya yrkesroll.
”Det är ett privilegium att få bidra till elevernas utveckling”
I sin roll som ledare i fotbollsskolan upptäckte Dan Runge tjusningen i att förmedla kunskap och att lära ut. Efter några år i industrin blev han tillfrågad att bli yrkeslärare. Det blev ett solklart ja från Dan, som sedan dess förbereder elever för sina kommande yrkesliv.
”Jag får dela mina kunskaper med mina elever – det är så stort”
Som sjuårig bestämde sig Ulf Österlindh att han skulle bli elektriker när han blev stor. Och det höll han fast vid. Men efter ett par år ledde intresset att jobba med ungdomar in honom på yrkeslärarspåret, ett beslut han aldrig har ångrat.
Hon lärde sig grunderna i matlagningen på bästa möjliga sätt – i köket hemma hos mormor. Där förankrades kärleken för matlagningen. Tillsammans med engagemanget att lära ut, blev valet plötsligt klart – det var ju yrkeslärare Padma Lavigne Vullings skulle bli.
”Det är väldigt roligt att få se människor utvecklas varje dag. Jag minns särskilt lärarsituationer kopplade till utmaningar och glädje. Det som kan tyckas vara omöjligt vid en första anblick handlar om att man bara inte har lärt sig det än”, säger Sandra Petersson, yrkeslärare på fordon och transportprogrammet.
”Det jag kan bidra med är att inspirera och motivera unga människor att vilja lära sig mer. Jag känner att jag är riktigt bra på det, och jag medverkar till att driva unga människor framåt. Jag förändrar världen”, säger Eva Lönn, yrkeslärare på Hotell- och turismprogrammet.
”Att vara lärare är ett av de viktigaste uppdragen man kan ha. Det är elever från yrkesprogrammen som kommer att bygga Sverige. Jag tilltalas av att få vara med på den resan” säger Andreas Markstedt, yrkeslärare på bygg- och anläggningsprogrammet.