För din kunskap vidare. Bli yrkeslärare

Yrkeslärare är hjältar. En yrkeslärare är ofta elevernas första möte med sin framtid och det yrke de valt som sitt. Som yrkeslärare får du möjlighet att föra dina kunskaper vidare till nästa generation, och säkra deras yrkeserfarenheter genom dina egna kunskaper. Vilken känsla – det är svårslaget!

Vem passar som yrkeslärare?

Yrkesläraryrket passar dig som brinner för sitt yrke och vill lära ut det till nästa generation. Du har gedigna kunskaper inom ditt yrke och gillar att få andra att växa. Tänk vilken häftig känsla att få följa elever över tid och se dem växa in i sin roll som framtida yrkeskollega.

Godkänn marketing-cookies för att se denna video.
Var kan jag jobba?

På någon av alla skolor som erbjuder yrkesprogram till våra gymnasielever, exempelvis. Eller är du mer sugen på att jobba med vuxna, på vuxenutbildningar? Det finns såklart också andra privata utbildningsformer via företag. Möjligheterna är många, och det kommer nog inte bli svårt att hitta det som passar just dig.

Läs mer om de 12 nationella yrkesprogrammen på gymnasienivå här.

Hur blir man yrkeslärare?

För att bli legitimerad yrkeslärare är det högskolestudier som gäller. Det går att läsa både på helfart och halvfart. Kanske lockar halvfart för att ha möjligheten att jobba parallellt, eller så vill du bli klar med skolan och river av det direkt? Det är upp till dig.

Du lär dig hantverket att lära ut, och går kurser i pedagogik. Dessutom ingår praktik, precis som på gymnasienivå och vuxenutbildning. Här kallas det gör verksamhetsförlagd utbildning, och den görs ute i fältet, på en skola.

Efter utbildningen ansöker du om yrkeslärarexamen hos examensenheten på din högskola. När den kommer, ansöker du om lärarlegitimation hos Skolverket.

Vill du veta mer?

Läs mer om hur du blir yrkeslärare på  studera.nu.

Bli Yrkeslärare- En poddserie

Nu finns poddserien ”Bli Yrkeslärare” som ger dig allt du behöver veta för att lägga grunden för en ny karriär. I podden besöker WorldSkills reporter yrkeslärare över hela landet, där de berättar om sin personliga resa som gav dem en ny karriär. I Bli Yrkeslärare besvaras de vanligaste frågorna som kan dyka upp för dig som funderar på att utvecklas i ditt arbetsliv.

LYSSNA PÅ PODDEN

Älskade yrkeslärare

Det finns väldigt många skickliga yrkeslärare, av vilka vi har uppmärksammat några. Alla har sin egen story att berätta, och istället för att vi gör det åt dem, så får de göra det själva. Här kan du både läsa om och titta på historier om varför dessa inspirerande personer blev lärare, vad som är drivkraften och varför det är viktigt med duktiga yrkeslärare.