Bli yrkeslärare

Yrkeslärare är hjältar. En yrkeslärare är ofta elevernas första möte med sin framtid och det yrke de valt som sitt. Som yrkeslärare får du möjlighet att föra dina kunskaper vidare till nästa generation, och säkra deras yrkeserfarenheter genom dina egna kunskaper. Vilken känsla – det är svårslaget!

Hur blir man yrkeslärare?

Steg 1

För att få lärarbehörighet så är det högskolestudier som gäller. Det går att läsa både på helfart och halvfart. Kanske lockar halvfart för att ha möjligheten att jobba parallellt, eller så vill du bli klar med skolan och river av det direkt? Det är upp till dig.

Steg 2

Du lär dig hantverket att lära ut, och går kurser i pedagogik. Dessutom ingår praktik, precis som på gymnasienivå och vuxenutbildning. Här kallas det gör verksamhetsförlagd utbildning, och den görs ute i fältet, på en skola.

Steg 3

Efter utbildningen ansöker du om yrkeslärarexamen hos examensenheten på din högskola. När den kommer, ansöker du om lärarlegitimation hos Skolverket.

Berättelser från verkligheten

”Praktiken har varit bäst”

Hör Annika berätta om hur det är att studera till yrkeslärare och vad hon lärt sig på utbildningen.

Se video
Yrkesläraren Mikael hyllas för sitt arbete

För Kristoffer Seger, tidigare elev på Mälardalens Tekniska Gymnasium, betydde Mikael mycket under skolgången både som lärare men också som förebild. Därför ordnade Kristoffer en stor överraskning och hyllning på skolan. Dagen avslutades på en racingbana med ett av Mikaels stora intressen – köra sportbilar

LÄS MER OM YRKESLÄRAREN MIKAEL
Sandra Pettersson, yrkeslärare på fordon- och transportprogrammet, med några av sina elever.

Yrkeslärarna som utbildar nästa generations yrkeshjältar

I dagsläget går det över 100 000 gymnasieelever i något av de 12 nationella yrkesprogrammen. Ofta är det yrkeslärarna på programmen som blir elevernas första möte med sin framtid. Det är i det mötet som intresset för den framtida branschen växer, och de flesta yrkeslärare vittnar om hur mycket yrket ger tillbaka. ”Det blir aldrig tråkigt”, hör man ofta.

UTBILDAR NÄSTA GENERATIONS YRKESHJÄLTAR
”Det ger en tyngd till utbildningen när vi yrkeslärare har korrekt utbildning.”

I många branscher är behovet av både kompetenta yrkesverksamma och kompetenta yrkeslärare stort. Sofia Kraft Björkman slog två flugor i en smäll genom att utbilda sig till yrkeslärare samtidigt som hon fortsatte jobba i sitt yrke som frisör.

LÄS MER OM HUR SOFIA BLEV YRKESLÄRARE
”Det här är mitt sätt att göra världen lite bättre”

Hon växte upp i en familj med rötterna inom handeln, och tillbringade många år inom hotellvärlden. Sedan började känslan av att vilja göra något annat komma ikapp, och hon hörde talas om jobbet som yrkeslärare. Pusselbitarna föll på plats och Elin Jobén hittade hem i sin nya yrkesroll.

LÄS MER OM HUR ELIN BLEV YRKESLÄRARE
”Det är ett privilegium att få bidra till elevernas utveckling”

I sin roll som ledare i fotbollsskolan upptäckte Dan Runge tjusningen i att förmedla kunskap och att lära ut. Efter några år i industrin blev han tillfrågad att bli yrkeslärare. Det blev ett solklart ja från Dan, som sedan dess förbereder elever för sina kommande yrkesliv.

LÄS MER OM HUR DAN BLEV YRKESLÄRARE

”Jag får dela mina kunskaper med mina elever – det är så stort”

Som sjuårig bestämde sig Ulf Österlindh att han skulle bli elektriker när han blev stor. Och det höll han fast vid. Men efter ett par år ledde intresset att jobba med ungdomar in honom på yrkeslärarspåret, ett beslut han aldrig har ångrat.

LÄS MER OM HUR ULF BLEV YRKESLÄRARE

”Jag trivs med att lära ut”

Hon lärde sig grunderna i matlagningen på bästa möjliga sätt – i köket hemma hos mormor. Där förankrades kärleken för matlagningen. Tillsammans med engagemanget att lära ut, blev valet plötsligt klart – det var ju yrkeslärare Padma Lavigne Vullings skulle bli.

LÄS MER OM HUR PADMA BLEV YRKESLÄRARE

”Mina elever får Sverige att rulla”

”Det är väldigt roligt att få se människor utvecklas varje dag. Jag minns särskilt lärarsituationer kopplade till utmaningar och glädje. Det som kan tyckas vara omöjligt vid en första anblick handlar om att man bara inte har lärt sig det än”, säger Sandra Petersson, yrkeslärare på fordon och transportprogrammet.

LÄS MER OM HUR SANDRA BLEV YRKESLÄRARE

”Jag förändrar världen”

”Det jag kan bidra med är att inspirera och motivera unga människor att vilja lära sig mer. Jag känner att jag är riktigt bra på det, och jag medverkar till att driva unga människor framåt. Jag förändrar världen”, säger Eva Lönn, yrkeslärare på Hotell- och turismprogrammet.

LÄS MER OM HUR EVA BLEV YRKESLÄRARE

”Mina elever ska bygga Sverige”

”Att vara lärare är ett av de viktigaste uppdragen man kan ha. Det är elever från yrkesprogrammen som kommer att bygga Sverige. Jag tilltalas av att få vara med på den resan” säger Andreas Markstedt, yrkeslärare på bygg- och anläggningsprogrammet.

LÄS MER OM HUR ANDREAS BLEV YRKESLÄRARE