”Jag får dela mina kunskaper med mina elever - det är så stort” - Worldskills

Som sjuårig bestämde sig Ulf Österlindh att han skulle bli elektriker när han blev stor. Och det höll han fast vid. Men efter ett par år ledde intresset att jobba med ungdomar in honom på yrkeslärarspåret, ett beslut han aldrig har ångrat.

Frågan vad man ska bli när man blir stor, hade Ulf svaret på redan som sjuåring. Grannen Bo skulle nämligen göra elinstallationer i sommarstugan, och Ulf fick vara med och titta på och lära sig. Då bestämde han sig för sitt framtida yrke.

Men nog kan farmor och farfar ha ett finger med i spelet också. Ulf tillbringade varje sommar och lov hos farföräldrarna i deras sommarstuga, där farfar lärde ut det mesta som hade med hantverkaryrket att göra.
– Allt som hade med praktiska saker att göra gjorde vi, det var inte en dag som gick utan att nya upptåg och idéer skulle förverkligas i snickarboden.

Sagt och gjort, och Ulf gick el på gymnasiet. Efter sex år som yrkesverksam beslutade Ulf sig för att läsa vidare den allmänna behörigheten 1990. Tanken var egentligen att starta upp en firma tillsammans med en vän, men så kom lågkonjunkturen och efterfrågan sjönk. Han bestämde sig för att studera vidare. Någonstans låg en tanke och grodde i bakhuvudet. Som före detta idrottsledare i olika sporter, så tyckte han om att jobba med ungdomar.
– Jag pratade med min gamla gymnasielärare i el, som menade att jag borde bli yrkeslärare. Jag tyckte att det verkade spännande, och satsade på det. Ett år senare var jag färdigpluggad lärare.

Under sina egna studier lärde Ulf sig mycket om pedagogik och hur människan fungerar. Det tycker han än idag är väldigt intressant, och att få vara med på elevernas personliga och yrkesmässiga resa är bland det bästa med lärarrollen.
– Att få vara med på den resan som eleverna gör under sina tre år på gymnasiet är enormt, det händer ju otroligt mycket under gymnasieåren. Att då få vara med och dela med sig av kunskap och erfarenheter om livet, och då inte bara el-relaterade saker, är väldigt stort för mig.

Godkänn marketing-cookies för att se denna video.

Drivkraften hos Ulf är att föra vidare kunskap till sina elever, och ”det är vad som gör lärarjobbet så fantastiskt”, i egna ord.
– När man ser polletten trilla ner hos en elev som kanske kämpat lite extra i en kurs, det är en upplevelse som är oslagbar. Kunskap är ju nyckeln till allt i samhället, och då menar jag inte bara kunskapen inom sin profession. Ju mer kunskap vi besitter, ju lättare har vi att vara med i diskussioner och att få vara med och förändra. Det är stort, viktigt och otroligt häftigt.

Läs mer om hur du kan bli yrkeslärare här

Senast ändrad: 24/01/23