Dags att yrkesväxla?
Inte nöjd i din nuvarande bransch, drabbad av det osäkra läget eller bara vill göra något nytt?
Har du funderat på att byta karriär hör du till majoriteten. Faktum är att 8 av 10 någon gång har funderat på att byta yrke.
Inte nöjd i din nuvarande bransch, drabbad av det osäkra läget eller bara vill göra något nytt?
Har du funderat på att byta karriär hör du till majoriteten. Faktum är att 8 av 10 någon gång har funderat på att byta yrke.
Det är svårt att veta vilka alternativ och möjligheter som finns när du vill, eller funderar på, att byta yrkesbana.
Vi hjälper dig att hitta information om yrkesväxling och leder dig vidare till rätt plats, även om vi inte erbjuder utbildning själva.
Att yrkesväxla innebär att du skiftar jobbspår. Det kan vara genom att vidareutbildning inom ditt eget yrke eller ett helt nytt yrke genom en yrkesutbildning.
Yrkesutbildningar innehåller mycket praktik, är ofta lite kortare och leder till yrken med många möjligheter. Yrkesutbildningar anpassas utifrån arbetsmarknadens behov och utbildningarna genomförs ofta i nära samarbete med framtida, potentiella arbetsgivare på orten.
Yrkesutbildningarna i de allra flesta fall CSN-berättigade, så att du ska kunna klara av ekonomin under tiden.
Det finns också omställningsstudiestöd att söka, ett studiestöd för personer mitt i arbetslivet. Du kan få upp till 80 procent av din lön (eller upp till ett tak) samt ett lån att stötta upp med om man så vill.
Vi har samlat de vanligaste frågorna och deras svar när det gäller yrkesväxling, tillsammans med länkar till sajter för mer detaljerad information.
Notera att vi på denna sida riktar in oss mot praktiska yrken. Det är yrken som exempelvis fordonsmekaniker, inköpare, CNC-operatör, skogsmaskinsförare, kock, frisör, undersköterska, underhållstekniker, elektriker, specialpedagog, byggledare och många andra yrken.
Du har många olika vägar att gå och det finns en väg för alla.
WorldSkills Sweden erbjuder inga utbildningar men vi hjälper dig genom att informera om dina vägar framåt
Yrkeshögskolan är en väg att gå för dig som har en gymnasieexamen eller motsvarande, och vill vidareutbilda dig. Det finns utbildningar på heltid, halvtid och på plats eller på distans.
För mer information för studier på yrkeshögskola på
Sök, hitta och jämför yrkesutbildningar på yhutbildningar.se
Allt om Yrkeshögskola, öppnas i ny flik
För dig som vill utbilda dig till ett yrke på gymnasienivå är Yrkesvux vägen att gå.
Det är en statlig satsning som gäller yrkesutbildningar på gymnasienivå för vuxna. Som regel är utbildningarna kostnadsfria och CSN-berättigade. Ansökan gör man till Komvux i sin hemkommun, alltså där man är folkbokförd.
Yrkesakademins hemsida, öppnas i ny flik
Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist, så finns det ett antal omställningsorganisationer som kan hjälpa dig, baserat på ett par villkor. Trygghetsfonden TSL är en sådan omställningslösning som är skapad av LO och Svenskt Näringsliv gemensamt. Den omfattar alla arbetsplatser som har ett kollektivavtal med ett LO-förbund. Det finns många andra liknande organisationer, så hör efter på din arbetsplats vad som gäller.
Läs mer om Omställningsorganisationer
Då kan du utbilda dig till yrkeslärare för att föra dina kunskaper vidare.
Utöver våra tips här så finns det såklart mängder av privata initiativ, företag som bedriver sina egna lärlingsprogram och utbildningssatsningar. Genom att söka runt lite på nätet finns det ofta en hel del information att hitta, beroende på intresseområde.
Omställningsstudiestödet ska hjälpa vuxna mitt i arbetslivet att studera och bredda sin kompetens för att bli mer attraktiva på arbetsmarknaden, antingen genom att vidareutbilda dig inom nuvarande spår eller byta helt.
Information om omställningsstöd från Trygghetsfonden
CSN ansvarar för omställningsstödet
Omställningsstudiestödet är ett bidrag på upp till 80 procent av din lön (upp till ett tak), samt ett lån att stötta upp med om man så vill. Stödet ges i 44 veckor (cirka ett års studier), men kan ges längre om man studerar på deltid. Stödet kan ges den som studerar på heltid eller deltid.
Stödet ges ut två gånger per år, 1 april och 1 oktober. Under 2023 beräknas budgeten att räcka till 8 800 personer. Stödet kan ges från och med det år du fyller 27 år.
CSN informerar om omställningsstödet
För många, men inte alla, yrkesutbildningar kan du söka finansiering via CSN. Då finns det både bidrag och lån. Hur mycket du har rätt till varierar, dels beroende på i vilken takt du studerar, hur många veckor du studerar och i normalfallet hur stor inkomst du har.
Fribelopp – Belopp du får tjäna utan att förlora CSN
Fribeloppet, som var tillfälligt borttaget under coronapandemin, är nu tillbaka. Fribeloppet avgör hur mycket bidrag och lån du kan få ut om du samtidigt har andra inkomster.
Tilläggsbidrag- och lån
Det finns också vissa tilläggsbidrag och -lån, beroende på livssituation. Bland annat finns det tilläggslån för dig som tidigare har arbetat, för att underlätta övergången. Det finns också tilläggslån för föräldrar.
Omställningsstöd
Numera finns även det nya omställningsstudiestödet, som du söker via CSN. Stödet ska hjälpa vuxna mitt i arbetslivet att studera och bredda sin kompetens för att bli mer attraktiva på arbetsmarknaden, antingen genom att vidareutbilda dig inom nuvarande spår eller byta helt.
CSN informerar om omställningsstödet
Några andra faktorer som påverkar:
Läs mer
Yrkeshogskolans hemsida, öppnas i ny flik
CSN – om bidrag och lån, öppnas i ny flik
CSN – om bidrag och lån för yrkeshögskolan, öppnas i ny flik
CSN – Om tilläggslån, öppnas i ny flik
Du har då kommit en bra bit på vägen!
De flesta yrkesgrupper har en så kallad branschorganisation eller yrkesnämnd, vilket är ett samarbete mellan den fackliga sidan och arbetsgivarsidan inom branschen.
Branschorganisationen eller yrkesnämnden för branschen du är intresserad av kan informera dig om branschen, olika yrkesgrupper i den samt hur man går tillväga för att utbilda sig inom just den branschen.
Vilken bransch lockar dig?
Komvux/Yrkesvux
För att gå en yrkesvux-utbildning kontakta din hemkommun. Där är det Komvux som sköter denna typen av utbildningar.
Yrkeshögskola
För att gå en yrkeshögskoleutbildning måste du uppfylla kraven på grundläggande behörighet. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande.
Det kan finnas krav på särskilda förkunskaper på vissa utbildningar. Det brukar handla om att du ska ha godkända betyg från vissa specifika kurser från gymnasiet eller att du ska ha viss arbetslivserfarenhet.
Undantag som bekräftar regeln?
Även om du inte uppfyller de formella kraven på behörighet kan en Yrkeshögskola göra undantag om de bedömer att du som sökande kommer att kunna klara utbildningen och arbeta inom det yrke som utbildningen leder till.
Ansökningstid
Ansökningstider varierar beroende på skolan. Det är skolorna själva som sköter antagningen till utbildningarna via yrkeshögskolan. Det är skolorna som kan svara på frågorna om deras utbildningar, eventuella reservplatser och ansökningstider.
Oftast får du det – men sök i tid!
Om du är anställd har du laglig rätt att få tjänstledigt för studier. Du måste ha varit anställd minst sex månader i följd eller sammanlagt tolv månader under de senaste två åren.
Kom ihåg att begära tjänstledigt i god tid före studiestarten eftersom arbetsgivaren har rätt att skjuta upp tjänstledigheten i sex månader.
Ungefär var femte student är förälder, så du är i gott sällskap.
Självklart går det att kombinera studentlivet med föräldralivet.
Som student har du rätt till föräldrapenning och att vabba. Det finns tilläggsbidrag att söka som studerande förälder.
Läs mer
www.studera.nu
På de flesta yrkesutbildningarna varvas teori med praktik. Praktiken sker ute på en arbetsplats.
Praktiken kallas LIA (lärande i arbete) på yrkeshögskolan. På Yrkesvux kallas det ofta APL (arbetsplatsförlagt lärande).
Kontakta skolan du är intresserad av för mer information om praktiken.
Läs mer
www.yrkeshogskolan.se
www.ya.se
Arbetsgivarna är aktiva både när det gäller planering och genomförande av yrkesutbildningarna. Dessutom möter du ju arbetsgivaren ute på din LIA eller APL.
Eftersom arbetsmarknadens behov förändras över tid uppdateras även utbildningarnas innehåll och inriktning. Nya startar och andra försvinner allt eftersom kompetensbehovet förändras.
Läs mer
www.yrkeshogskolan.se
Efter avslutad Yrkesvux får du dina betyg motsvarande gymnasieexamen.
De flesta yrkeshögskoleutbildningar är mellan ett och två år långa.
Det finns två olika examen att ta, antingen en Ykeshögskoleexamen eller en Kvalificerad yrkeshögskoleexamen.
För att få examen vid yrkeshögskolan måste utbildningen vara minst ett år, för kortare utbildningar får man ofta ett utbildningsbevis.
Läs mer
www.yrkeshogskolan.se
Validering innebär att dina kunskaper och kompetenser kartläggs och bedöms på ett strukturerat sätt. Den faktiska kompetensen bevisas genom olika test.
Om du saknar nödvändiga intyg för en utbildning, men ändå besitter en icke-formell kunskap, så finns möjligheten att validera den för att slippa studera i onödan.
Du kan också validera kunskap för att korta en utbildning genom att visa att du redan kan de momenten.
Läs mer
www.skolverket.se
Det finns många distansutbildningar.
Kontakta den skolan du är intresserad av för mer information.
Rätt till stöd – om du kan styrka ditt behov
Det är ditt eget ansvar som studerande att berätta för skolan om du har behov av stödinsatser i form av särskilt pedagogiskt stöd. Du behöver då styrka ditt behov av stöd, men du har rätt att få stöd vid behov.
Olika slags stöd
Diskrimineringslagen finns för att skydda dig med funktionsnedsättning. Enligt den ska skolan vidta skäliga åtgärder för att anpassa sina lokaler om du har behov av det. Det är exempelvis teckenspråkstolkning, inläsning av litteratur eller anteckningsstöd. Målet är att du ska få förutsättningar att komma i en jämförbar situation med studerande utan funktionsnedsättning.
Mozafar Akbari kom till Sverige från Iran 2017 med en högskoleutbildning i kemi i ryggen. För att snabbt komma in i jobb i sitt nya land valde han att yrkesväxla och bli lastbilschaufför. Ett jätteroligt jobb som Mozafar trivs väldigt bra på.
Mozafar som hoppas att kunna starta sitt eget åkeri om några år.
Läs mer om Mozafars yrkesväxlingLinda Andersson har jobbat inom industrin i över 20 år, men är vårdutbildad i grunden. Under pandemin tog hon chansen att jobba extra på akuten, något hon har bestämt sig för att fortsätta göra.
Linda rekommenderar alla som kan att varva yrken och ha fler jobb – för sin egen skull.
Läs mer om Lindas yrkesväxlingDaniel Söderqvist drabbades tidigt i sin karriär av varsel, och har sedan dess stött på det igen. Men han valde att se det som en ”spark i baken” och en möjlighet att yrkesväxla.
”Det viktiga är att inte sitta still. Se till att utvecklas hela tiden, då finns det alltid jobb, oavsett vad som händer”.
Läs mer om Daniels yrkesväxlingKirsti Wessel arbetade som flygvärdinna i nästan 30 år. Sen kom coronaviruset, planen ställdes på marken och jobbet försvann. Livet vändes upp och ner. Det blev en spark i rumpan att göra något nytt enligt Kirsti.
Kirsti hittade en utbildning på Yrkeshögskolan och nu ser framtiden ljus ut igen.
Läs mer om Kirstis yrkesväxlingIda Kullander trivdes bra med jobbet som frilansade redaktör inom förlagsvärlden. Men suget efter ett jobb med mer konkreta resultat och en längtan efter kollegor satte igång Idas funderingar på att yrkesväxla.
”Livet blir så rikt och stort av att lära sig något nytt som vuxen. Jag har inte ångrat mig en sekund.”
Läs mer om Idas yrkesväxlingBlott 28 år gammal hade Bedros Kabranian redan en framgångsrik karriär i ryggen som kock och restaurangchef. Men så kom dagen när han frågade sig själv vad han ville göra resten av livet. Svaret blev: något annat.
Han yrkesväxlade och blev en stjärnbagare med nästan hundra tusen följare på Instagram.
Läs mer om Bedros yrkesväxlingEkorrhjulet snurrade allt snabbare och stressen bara ökade. Vissa dagar hann Mina Råman bara träffa sin man i receptionen på deras gemensamma jobb, där de båda arbetade i skift, för att överlämna barnen mellan varandra.
Mina hoppade hon av sin utstakade bana, tog tjänstledigt och blev snickarlärling.
Läs mer om Minas yrkesväxlingYrkesväxling
Är det dags för yrkesväxling? Dags för en ny utmaning på jobbfronten? Att yrkesväxla innebär att du skriftar jobbspår, antingen genom att vidareutbilda dig inom ditt eget yrke eller byta till ett helt annat yrke genom en yrkesutbildning.
Se video
Yrkesväxling
Är det dags för yrkesväxling? Dags för en ny utmaning på jobbfronten? Att yrkesväxla innebär att du skriftar jobbspår, antingen genom att vidareutbilda dig inom ditt eget yrke eller byta till ett helt annat yrke genom en yrkesutbildning.
Se video
Yrkesutbildning, Yrkesväxling
Är det dags för yrkesväxling? Dags för ny utmaning på jobbfronten? Att yrkesväxla innebär att du skiftar jobbspår, antingen genom att vidareutbilda dig inom ditt eget yrke eller byta till ett helt nytt yrke genom en yrkesutbildning.
Se video
Yrkesutbildning, Yrkesväxling
Är det dags för yrkesväxling? Dags för ny utmaning på jobbfronten? Att yrkesväxla innebär att du skiftar jobbspår, antingen genom att vidareutbilda dig inom ditt eget yrke eller byta till ett helt nytt yrke genom en yrkesutbildning.
Se video
Yrkesutbildning, Yrkesväxling
Dags för ny utmaning på jobbfronten? Att yrkesväxla innebär att du skiftar jobbspår, antingen genom att vidareutbilda dig inom ditt eget yrke eller byta till ett helt nytt yrke genom en yrkesutbildning.
Se video
Yrkesutbildning, Yrkesväxling
Dags för yrkesväxling? Dags för ny utmaning på jobbfronten? Att yrkesväxla innebär att du skiftar jobbspår, antingen genom att vidareutbilda dig inom ditt eget yrke eller byta till ett helt nytt yrke genom en yrkesutbildning.
Se video
Yrkesutbildning, Yrkesväxling
Dags för yrkesväxling? Dags för ny utmaning på jobbfronten? Att yrkesväxla innebär att du skiftar jobbspår, antingen genom att vidareutbilda dig inom ditt eget yrke eller byta till ett helt nytt yrke genom en yrkesutbildning.
Se video
Yrkesutbildning, Yrkesväxling
Dags för yrkesväxling? Dags för ny utmaning på jobbfronten? Att yrkesväxla innebär att du skiftar jobbspår, antingen genom att vidareutbilda dig inom ditt eget yrke eller byta till ett helt nytt yrke genom en yrkesutbildning.
Se video