Är det dags för yrkesväxling?

Dags för ny utmaning på jobbfronten? Eller är du drabbad av dagens osäkra läge och vill passa på att utbilda dig till ett nytt yrke? Oavsett anledning så är du välkommen hit, där information om yrkesväxling till praktiska yrken finns samlad.

Vad är yrkesväxling?

Att yrkesväxla innebär att du skiftar jobbspår, antingen genom att vidareutbilda dig inom ditt eget yrke eller byta till ett helt nytt yrke genom en yrkesutbildning. Har du funderat på det, så hör du till majoriteten. Faktum är att 8 av 10 någon gång har funderat på att byta jobb.

Ofta innebär yrkesutbildningar korta utbildningar med mycket praktik. Dessutom är de i de allra flesta fall CSN-berättigade, så att du ska kunna klara av ekonomin under tiden. Utbildningarna leder till yrken där det finns gott om jobb, tack vare att de anpassas efter de behov som finns eller kommer att finnas på arbetsmarknaden. Utbildningarna utförs dessutom oftast i nära samarbete med arbetsgivare på orten.

Hur funkar det?

Det finns alternativ som distansutbildning, platsförlagd utbildning, halvtid eller heltidsstudier, och studietiden kan vara allt från ett par månader upp till ett par år. Kanske går du som lärling bredvid en erfaren kollega, eller så sitter du i skolbänken och kombinerar det med praktik på arbetsplatser.

Det finns alltså stora möjligheter för just dig att hitta något som just du brinner för.

Är det din tur att yrkesväxla?

Vanliga frågor och svar

För att hjälpa dig på traven, så har vi samlat de vanligaste frågorna med svar kring yrkesväxling, tillsammans med länkar till sajter med mer information. Under varje svar finns ett antal länkar till sajter med mer information. Det finns oändliga möjligheter, och här ska vi försöka att ge dig några av svaren.

Notera att vi på denna sida riktar in oss mot praktiska yrken. Det är yrken som exempelvis fordonsmekaniker, inköpare, CNC-operatör, skogsmaskinsförare, kock, undersköterska, underhållstekniker, elektriker, specialpedagog, byggledare och många andra yrken.

Hur går det till att yrkesväxla?
Jag vet redan vilken bransch jag är intresserad av. Hur går jag tillväga då?
Hur funkar det med antagningen?
Får jag ta tjänstledigt för att studera?
Hur finansierar jag min utbildning?
Jag är förälder. Hur får jag ihop studentlivet med föräldrarollen?
Hur mycket av undervisningen sker i praktiken?
Hur vet jag att min utbildning blir relevant för arbetsmarknaden?
Vad får man för examen efter avslutad utbildning?
Jag har tidigare kunskaper som jag vill validera. Hur gör jag det?
Går det att plugga på distans?
Jag har behov av särskilt pedagogiskt stöd och/eller tillgänglighet. Hur gör jag?