Skola - WorldSkills Sweden

För dig som arbetar i skolan

Här hittar du som arbetar med studie- och yrkesvägledning och undervisning, material och information som du kan använda för att hjälpa dina elever att göra väl underbyggda framtida val.

Material för undervisning och vägledning

Filmer om yrkesutbildningar

Skola, Yrkesutbildning

DinTalang- Bra med människor

Kolla in yrkesprogrammen som passar dig. Speciellt vård- och omsorgsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet.

Skola, Yrkesutbildning

Industrielektriker

Industrielektriker sköter företagens maskinparker och får bland annat dra ledningar, montera elskåp, programmera och arbeta med felsökning.

Skola, Yrkesutbildning

Jawid - Use your skills

Är du nyanländ i Sverige och söker jobb eller utbildning? Vi behöver fler som gillar att jobba och ser sin framtid inom bygg, design, industri, it, service, vård och tekniksektorn.

Skola, Yrkesutbildning

Kock

Få en inblick i hur det är att arbeta som kock. Ett virtuellt studiebesök i 360 grader.

Skola, Yrkesutbildning

Butikssäljare

Som butikssäljare behöver du gilla att sälja, prata med människor och vara engagerad i kunderna. Som butikens ansikte utåt får du vara med om många spännande möten.

Skola, Yrkesutbildning

DinTalang

14 filmer i gymnasievalskampanjen DinTalang, som poängterar att det är helt rätt att också låta sin talang och intresse påverka det fortsatta utbildningsvalet.

Skola, Yrkesutbildning

Hotellreceptionist

Jobbet som hotellreceptionist är socialt och som hotellets ansikte utåt får du vara med om många spännande möten.

Skola, Yrkestävlingar, Yrkesutbildning

Låt dina elever upptäcka, utforska och prova på 60 olika framtidsyrken

Tänk dig ett mästerskap där unga från hela Sverige tävlar i olika yrken. Där eleverna som besöker mästerskapet får bevittna yrkesskicklighet och samtidigt själva få prova på yrken genom olika prova-på aktiviteter.

Kommande evenemang

Våra initiativ

Skoltävlingar

Tillsammans med skola, bransch och lokala aktörer genomförs skoltävlingar runt om i landet. WorldSkills Sweden är med och stöttar genom ESF-projektet ”Yrkesutbildning- ett smart val”.

Mer om skoltävlingar

Yrkes-SM

Tänk dig ett mästerskap där unga från hela Sverige tävlar i olika yrken. Där eleverna som besöker mästerskapet får bevittna yrkesskicklighet och samtidigt själva få prova på yrken genom olika prova-på aktiviteter. Där det finns möjlighet till studie- och yrkesvägledning för eleverna och dessutom seminarier för lärare och annan skolpersonal.

Virtuella arbetsplatsbesök

WorldSkills Sweden har tagit fram filmer som du kan använda i din vägledning med elever, i klassrummet eller på mässor. I varje film får du se en yrkesverksam i sitt dagliga arbete samtidigt som fakta ges kring yrket och dess möjligheter.

Mer om virtuella arbetsplatsbesök

Digital lärarhandledning- Yrken & Utbildning

Ge eleverna redskap att granska framtida valmöjligheter. Nu finns lärarhandledningen kring yrken och utbildning. Här ges förslag på hur du som lärare kan arbeta med att stärka elevernas valkompetens. Den innehåller övningar att göra före, under och efter en skola-omvärldsaktivitet. Med koppling till läroplanen blir arbetet med materialet en naturlig del av undervisningen.