- Yrkesutbildning

Experten Frida Malm om varför allt är möjligt med kakelplattor
Frida Malm är Yrkeslandslagets nya expert i plattsättning för Yrkeslandslaget. Hon har stenkoll på kakel efter flera år i branschen, som tävlande i Yrkeslandslaget och sitt eget engagemang. Och idag firar hon Kakelplattans dag med att ladda om inför en ny kakelfylld vecka!
Vad är trendigt inom kakel just nu?
Frida rapporterar att trenden just nu är kakel i storformat såsom 60×60. Fördelen med det är att det går ganska fort att lägga och att det ser snyggt ut. Däremot tycker hon att det skulle vara roligt att få fler jobb där man får skapa olika mönster.
– Ingenting är omöjligt med kakelplattor! Det går att skapa de flesta mönster, vilket kanske inte alla vet om. Sedan är det roligt att kakla om gamla kök och då försöka matcha stilen som köket har.
Har du hittat eller gömt något bakom kaklet?
Frida har inte hittat något när hon rivit ett gammalt kakel. Däremot vet hon att kollegor har hittat gamla tidningar och sådant.
– Det har jag inte heller gjort men det skulle vara roligt att gömma något! Det kanske är något jag får göra i mitt eget hus när jag renoverar.
Om du fick skapa ett tävlingsmoment för plattsättarna?
– Utmaningen på VM var att hinna med att göra ett stort projekt och på EM var det ett mindre projekt med flera detaljer. De var svåra på olika sätt. Om skulle jag få skapa ett eget projekt skulle jag göra ett större projekt där man inte måste stå flera timmar med en glasskärare. Men de tävlande ska också skapa något slags mönster. Då blir det fint för besökarna att titta på. Det är också kul om projektet speglar platsen tävlingen är på; något monument eller liknande.
Vill du lägga till något om plattor?
– Det är ett hållbart material som går att användas varsomhelst. Det är nästan underhållsfritt. Plattorna i sig blir aldrig dåliga även om man kanske behöver skrubba fogar och sådant.
Att tävla som plattsättare
Efter att ha gått bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet började Frida sin tävlingskarriär inom plattsättning genom att ställa upp på Yrkes-SM i Växjö 2022. Nu senast tävlade hon i Yrkeslandslaget på Yrkes-VM 2024.
– Det var ett ganska stort hopp från Yrkes-SM till EM och VM. Sedan skiljde sig EM och VM sig ganska rejält sinsemellan. Erfarenheterna från tävlingarna tror jag är en fördel för mig i min expertroll.
Fridas tävlingshistorik och rollen som yrkesutbildningsambassadör
BYN stöttar yrkestävlande i plattsättning
Byggbranschens yrkesnämnd (BYN) är den yrkespartner som anordnar, bland annat, yrkestävlingarna i plattsättning på Yrkes-SM. BYN är också den yrkesnämnd som stöttar de tävlande och experter i Yrkeslandslaget som tävlar som plattsättare, murare och träarbetare; innan, under och efter tävlingarna.
Senast ändrad: 21/02/25
Fler nyheter att läsa

Yrkeskampen vann Svenska Utbildningspriset för Årets resultat
Läs mer

Yrkestävlingar, Yrkesutbildning
Alla VVS-montörers dag 2025
Läs mer

Attitydmätning 2025: Fler ser yrkesutbildning som ett smart val – men utmaningar kvarstår
Läs mer

Rapporter, Yrkesutbildning
Årsrapporten 2024 – Ett jubileumsår på många sätt
Läs mer

Allt positivare syn på yrkesutbildning enligt ny rapport
Läs mer

Skola
Yrkeskampen slog rekord igen – 22 000 elever anmälda till 2024–2025
Läs mer

Yrkestävlingar
Ny teknisk delegat för WorldSkills Europe
Läs mer

Yrkestävlingar
Ny lagledare för Yrkeslandslaget 2025: Jasmin Aslan
Läs mer

Yrkestävlingar
Ny officiell delegat för WorldSkills International
Läs mer