Bli Yrkeslärare – En poddserie - WorldSkills Sweden

Bli Yrkeslärare- En poddserie

Nu finns poddserien Bli Yrkeslärare som ger dig allt du behöver veta för att lägga grunden för en ny karriär.

Sverige behöver fler yrkeslärare, och vägen till att bli yrkeslärare är kanske enklare än du tror? I en ny poddserie besöker WorldSkills reporter yrkeslärare över hela landet, där de berättar om sin personliga resa som gav dem en ny karriär. I Bli Yrkeslärare besvaras de vanligaste frågorna som kan dyka upp för dig som funderar på att utvecklas i ditt arbetsliv.

Berättelserna är förpackade i korta avsnitt som är perfekta att lyssna på under joggingturen, när du sitter bakom ratten eller vill starta dagen med lite inspiration.

Lyssna på föräldrarpodden!
Så blir du yrkeslärare

Hur blir jag yrkeslärare? Räcker mina betyg och räknas min arbetslivserfarenhet? Frågorna kan vara många när en ny karriär står för dörren. Viktoria Grahn Johansson är adjunkt och programansvarig för yrkeslärarutbildningen på Linnéuniversitetet, och i det här avsnittet berättar hon om hur det kan se ut på yrkeslärarutbildningen.

Från murare till yrkeslärare

När Andreas som 18-åring jobbade som murare och plattsättare hade han ingen aning om att han några år senare skulle utses till Sveriges bästa yrkeslärare. I dag är Andreas Markstedt yrkeslärare i Piteå och i hans avsnitt kommer du höra om hur hans första idé om läraryrket kom att förändras.

Från CNC-operatör till yrkeslärare

Oskar började på industrigolvet och hade inga planer på att fortsätta som yrkeslärare. Det var först när hans egna lärare från gymnasiet berättade att en tjänst fanns tillgänglig som Oskar blev nyfiken, sökte och kom in. Han hade först svårt att se sig i rollen som lärare, stående inför en klass och lära ut. Hör i avsnittet hur han kom vidare i sin utveckling.

Från industrigolvet till yrkeslärare

Dan Runge började på Scania i Södertälje direkt efter gymnasiet. Då jobbade han på industrigolvet och tillverkade motordelar. I dag ungdomar i att förstå bland annat robotmaskiner och 3D-printers. I hans avsnitt kan du höra om hur hans resa såg ut och viljan att våga testa.

Från restaurangchef till yrkeslärare

Eva Lönn hade bara timmar på sig att lämna in ansökan. En kompis hade tipsat om att fler yrkeslärare behövdes och Eva var sugen på något nytt i sin karriär. Idag kan Eva blicka tillbaka på sina 26 år och framför allt vilka ögonblick de gett henne med elever som ibland visat sig komma in med utmaningar men som lyckats växa som människor.

Från hotellchef till yrkeslärare

Elin Jobén hade ett bra jobb, samtidigt som hon var ute efter något där hon kunde bidra till samhället. “Idag jobbar jag med elever som ska ut i livet och bli samhällsmedborgare. Det kan vara tufft att vara ung, men det handlar om att ge dem känslan av att det kommer gå bra”, säger Elin i sitt avsnitt och berättar också om hur hennes väg såg ut till att bli yrkeslärare.

Från forskare till yrkeslärare

Vahik Bedrosian hade ägnat sitt liv åt att studera konstruktioner. När han kom till Sverige ville han få mer användning av alla sina kunskaper och valde att bli yrkeslärare. I dag arbetar han på Väsby gymnasium och i sitt avsnitt berättar Vahik om när han får sin wow-känsla av sitt yrke.

Från lastbilschaufför till yrkeslärare

Sandra Petersson började sin yrkesbana bakom ratten, för att sedan hamna framför elever. Efter flera år som lastbilschaufför var Sandra intresserad av att utvecklas i sin yrkesroll. I dag arbetar hon som yrkeslärare i fordons- och transportprogrammet strax utanför Linköping. Hör hennes berättelse om hur det gick till när hon blev yrkeslärare.

Med pedagogiken som vägvisare

Malin Nyberg hade varit SO-lärare i flera år när hon ville utforska nya banor inom pedagogiken, för det är tankarna på lärande som alltid ledsagat henne genom karriären. I dag är hon yrkeslärare vid barn- och fritidsprogrammet i Rönninge och får nu utbilda de som ska ta hand om något av det viktigaste vi har.

Från sjuksköterska till yrkeslärare

Maria Wahlberg hade arbetat på Karolinska sjukhuset i 16 år och ville tro att det fanns mer att utforska i arbetslivet. Hon gick på studiebesök på ett gymnasium i Sollentuna och första besöket kändes helt rätt. I dag är hon yrkeslärare vid barn- och fritidsprogrammet på Consensumgymnasiet och hon berättar i sitt avsnitt om vad det inneburit för henne att bli yrkeslärare.