Yrkeskampen - WorldSkills Sweden

Yrkeskampen

Yrkeskampen är den viktigaste tävlingen för elever i årskurs 8 i hela landet tycker vi. Genom praktiska moment får elever testa på olika yrken på ett roligt och sporrande sätt. Tänk ”Vi i femman” – fast om yrken och yrkesval.

Mer än bara en tävling

Yrkeskampen är en lust- och lekfylld tävling som inte i första hand handlar om att testa de tävlandes yrkeskunskaper, utan om att sätta i gång tankar och dialog om framtida yrkesval. Inspirationen till Yrkeskampen har vi hämtat hos våra nordiska vänner. Både Danmark med sin ”Skills Stafetten” och Finland med ”Mästare9” har länge arbetat med skoltävlingar på ett sätt som varit framgångsrikt.

Varför ska man tävla i Yrkeskampen?

Tävlingen går ut på att klasser i årskurs 8 får svara på kluriga, praktiska och roliga uppgifter i ett webbtest. Frågorna är alla kopplade till de 12 nationella yrkesprogrammen på gymnasiet, för att inspirera eleverna till att upptäcka sina talanger och intressen.

Koppling till läroplanen

För dig som lärare eller studie- och yrkesvägledare är Yrkeskampen ett verktyg i undervisningen om olika utbildningsvägar. Vi har tagit fram en lärarhandledning utgör grunden i ett lektionsmaterial för en lektion, och är ett verktyg för att uppfylla de krav som finns formulerade i läroplanen. Denna kan ni genomföra i samband med tävlingen, eller utanför. Det finns också en extralektion samt ett skoltävlingsmaterial för dig som vi arrangera en egen Yrkeskampen med din åttondeklass.

Hur går det till?

Yrkeskampen består av tre delar – webbtävling, delfinal och final. Den inleds med en webbtävling i klassrummet med tillhörande lektionsmaterial och annat roligt för alla som deltar i Yrkeskampen. Vid anmälan väljer ni om ni enbart vill delta i webbtävlingen, eller ställa upp för chansen att kvala in till den stora nationella delfinalen.

Läs mer om Yrkeskampen och anmälan på www.yrkeskampen.se

Kontakt