”Det är ett privilegium att få bidra till elevernas utveckling” - WorldSkills Sweden

I sin roll som ledare i fotbollsskolan upptäckte Dan Runge tjusningen i att förmedla kunskap och att lära ut. Efter några år i industrin blev han tillfrågad att bli yrkeslärare. Det blev ett solklart ja från Dan, som sedan dess förbereder elever för sina kommande yrkesliv.

Förmodligen började Dans lärarresa på idrottssplatsen i Järna, där han spenderade många timmar under uppväxten. Han deltog i många lagsporter, vilket hjälpte till att forma honom till den han är idag.
– Jag var ledare i fotbollsskolan när jag var yngre, och då upptäckte jag det stora i att lära ut till andra. Nu tränar jag ett tjejlag i fotboll, och får chansen att lära ut min kunskap även där. Och vad roligt det är!

Men förmodligen har också Dans svarvlärare i skolan, Leif, ett finger med i spelet. Han gjorde ett stort avtryck med sitt stora engagemang, något som Dan har plockat med sig i sin lärarroll.
– Leif både lärde ut sina kunskaper i sin yrkesroll, men han hade också ett stort personligt intresse för varje elev. Han kunde lägga mycket tid på att lära känna en elev, vilket alltid var välinvesterat eftersom han då kunde möta eleven på rätt sätt samtidigt som eleven verkligen ville lyckas. Det är fortfarande en stor inspiration för mig, säger Dan.

Men innan Dan blev lärare, jobbade han inom industrin. Där passade han på att ta hand om praktikanter och lära upp nyanställda.
– Jag har alltid trivts bra med att hjälpa andra att utvecklas, så det gjorde jag gärna.

Men så ringde skolan där han själv gick på gymnasiet och undrade om Dan inte kunde tänka sig att bli yrkeslärare ändå. Dan gick en distansutbildning för att bli behörig lärare, och kombinerade halvtidsstudierna med arbetet.
– Att få jobba med både teknik och människor är för mig en optimal kombination, så det kändes självklart att växla yrke då.

Han ser det inte heller som att han har lämnat sitt gamla yrke bakom sig, utan fått ett nytt.
– Jag får fortsätta med det jag tycker är roligast, samtidigt som jag får föra kunskap vidare till mina elever. Det är klart att jag hade kunnat göra nytta inom industrin med, men att få lotsa nya elever in i yrkeslivet är nog väldigt mycket värt för både mig och för industrin.

Godkänn marketing-cookies för att se denna video.

Det bästa med att vara yrkeslärare tycker han är att vara med på den personliga resan som alla elever gör under åren på gymnasiet.
– Det som gör det en fröjd att gå till jobbet varje dag, är att se eleverna växa- både kunskapsmässigt och personligt. Det är ett privilegium att få vara med och bidra till deras utveckling med mina kunskaper och erfarenheter. Det känns helt enkelt fantastiskt.

Extra roligt är det att få möta före detta elever ute i arbetslivet.
– Många av mina före detta elever jobbar på industrier i min närhet, så det är alltid roligt att ses och mötas av ett glatt leende. Det är också fantastiskt att några av dem faktiskt har kommit tillbaka till skolan som lärare, och numera är mina kollegor. Då känns det som om man verkligen har lyckats med sin uppgift.

Läs mer om hur du kan bli yrkeslärare här

Senast ändrad: 24/01/23