"Jag förändrar världen" - WorldSkills Sweden

– Jag såg så många fantastiska möjligheter med att tävla. Stoltheten för skolan var viktig tillsammans med möjligheten att öka intresset för yrket genom skriverier i tidningarna. Det var kul att träffa andra skolor, men framförallt gav samverkan med branschen väldigt mycket för såväl elever som lärare. Orden är Eva Lönns, yrkeslärare på Hotell- och turismprogrammet, på gymnasieskolan Vipan i Lund. Eva är väldigt engagerad i yrkestävlingar, hon arbetar internationellt med att utforma tävlingsbestämmelser inom WorldSkills.

Frågan är om inte detta intresse bottnar i en tävlingsinriktad personlighet. Så låter det i alla fall när hon talar om sitt golfspelande. Hennes golftränare, Kalle, kämpade med att få henne att göra en korrekt sving, där huvudet inte följde med. Hon tränade och tränade och Kalle gav henne tips efter tips.
– Till slut kom supertipset. Mitt huvud rörde sig alltid höger i baksvingen. Kalle sa åt mig att tänka att mitt huvud skulle gå vänster i baksvingen. Och där satt den! Då blev mitt huvud stilla, konstaterar Eva nöjt.

Godkänn marketing-cookies för att se denna video.

Eva är 52 år gammal. Hon bor i Malmö och pendlar till skolan i Lund.
– Hela Malmö betyder mycket för mig. Mångkulturellt, kaxigt och magiskt vackert.
Den malmöitiska kaxigheten finns nog även hos Eva. Hon menar att pappan var en viktig förebild, med ett väldigt gott självförtroende. Han gillade alltid sig själv, berättar hon.
– Han blev tjockare och tjockare och äldre och äldre, men stannade oftast till när han passerade spegeln och såg nöjd ut, minns Eva. Han sjöng alltid en trudelutt och man blev glad. Han resonerade som så att jag är ju som jag är.

Eva började jobba inom hotell och restaurang när hon var 15 år. Under tolv år hann hon med att vara servitris, receptionist, restaurangchef mm. Hon älskade branschen trots obekväm arbetstid och tuffa arbetsvillkor. Men vid 27 års ålder började hon fundera på att skaffa familj. Bekvämare arbetstider blev plötsligt viktigare.
– En kväll med gamla arbetskamrater kom vi in på ämnet yrkeslärare, berättar Eva. Två av mina tidigare chefer hade utbildat sig till serveringslärare och stormtrivdes. Jag började snabbt tänka sommarlov och lediga helger. Morgonen därpå ringde hon Lärarhögskolan. Sista datum för ansökan till hösten var samma eftermiddag. Hon rotade fram en skrivmaskin, skrev ihop en ansökan och cyklade med den till Lärarhögskolan i Malmö.

Eva kom in, och sa upp sig från tjänsten som restaurangchef på Sheraton Hotel i Malmö. Istället jobbade hon extra som hovmästare och servitris parallellt med studierna. Inkomsterna från det tillsammans med studiebidrag gjorde hennes val möjligt.
– Jag var verkligen motiverad för studier vid den åldern, berättar hon. Kunskapstörstande. Jag kommer ihåg att jag gick in i Lärarhögskolans bibliotek och tänkte att jag skulle vilja läsa alla böckerna som fanns där.
Kontakten med Lärarhögskolan finns kvar. Denna termin har hon haft en lärarstuderande som kandidat, vilket hon tycker har varit enormt kul och givande.

Att Eva gillar att inspirera andra är tydligt. När vi kommer in på kunskap blir hon engagerad. Det är de varierande arbetsuppgifterna och känslan att se unga människor utvecklas som får henne att trivas i yrket. Hon tror inte att det går att föra vidare kunskap bara sådär.
– Det jag kan bidra med är att inspirera och motivera unga människor att vilja lära sig mer. Jag känner att jag är riktigt bra på det. Jag medverkar till att driva unga människor framåt. Jag förändrar världen, säger hon.

När Eva talar om sin lärargärning återkommer hon också ofta till kontakten med arbetslivet.
– Vi vill gärna tänka att den lektion som inte går att genomföra nån annanstans än i ett klassrum, den lektionen ska vara där, alla de andra lektionerna försöker vi ha på plats ute i branschen, slår Eva fast.
Detta gör att arbetet blir oerhört varierande. Det är mycket farande hit och dit. En dag kan börja på en APL-plats (arbetsplatsförlagt lärande), följt av lektioner på skolan och avslutas med ett studiebesök.
– Det är det som är charmen med yrket, menar Eva. Arbetsuppgifterna varierar beroende på elevernas APL-perioder och kursernas upplägg. Vi försöker vara så mycket som möjligt ute på de företag som vi samverkar med.

Eva är en inbiten golfare och spelar flera gånger i veckan under sommaren.

Eva hörde talas om kock- och serveringstävlingar redan 1994 när hon började som hotellärare. Branschorganisationen arrangerade redan sådana tävlingar, såväl i Sverige som i Norden. Eva försökte påverka dem att även arrangera hotelltävlingar. Det gick trögt till en början. Men 1999 fick hon portierföreningen ”Gyllene Nyckeln”, att tillsammans med skolan hon arbetade på, arrangera ett svenskt mästerskap. Några år senare blev tävlingen en officiell tävling för SHR (nuvarande VISITA).

I början var hon nog mest fokuserad på att vinna och genom det göra reklam för sin skola. Idag ser hon så många andra fördelar. Tävlingarna skapar stolthet bland eleverna, lärarna får träffas och diskutera och marknadsföringsvärdet är oerhört viktigt och inte bara för den enskilda skolan.
– Idag kämpar vi mot en trend att många elever inte ser värdet i en yrkesutbildning och istället väljer teoretiska utbildningar, avslutar Eva.

LÄS MER OM HUR DU BLIR YRKESLÄRARE HÄR

Senast ändrad: 24/01/23