Inför gymnasievalet årskurs9 - Worldskills

Inför gymnasievalet Årskurs 9

Med denna guide kan du som förälder hjälpa ditt barn att göra ett smart gymnasieval

Tidslinje och checkpoints inför gymnasievalet

Som förälder till barn i årskurs 9 är du ett viktigt stöd i valet till gymnasiet.

Vi har skapat en tidslinje som ger dig en bra överblick på viktiga händelser under året. Längre ner på sidan hittar du även åtta checkpoints där du får goda råd för hur ni kan tänka kring utbildning och yrken.

Innehållet på denna sida finns också tillgängligt i PDF-format, ladda ner den här. Materialet finns även engelska, arabiska eller farsi.

 

Tidslinje inför gymnasievalet

Hösttermin

Under höstterminen i årskurs 9 finns det många förberedelser som du och ditt barn kan göra för att fatta väl underbyggda beslut i gymnasievalet.

  • Ha vägledningssamtal med studie- och yrkesvägledare.
  • Delta på föräldrakväll på skolan om gymnasievalet.
  • Besöka gymnasiemässor.
  • Besöka öppet hus på gymnasieskolor.
  • Göra studiebesök på gymnasieskolor.
  • Läsa gymnasieguider på nätet.

Läs mer om förberedelser under höstterminen i tidslinjen nedan:

Tidslinje

JANUARI

Under januari månad får elever som ska söka till gymnasiet ett brev med inloggningsuppgifter till Gymnasieantagningen. I mitten av januari öppnar webbsidan för ansökningar. Kontakta din studieoch yrkes-vägledare om du inte får brevet.

FEBRUARI

Gymnasieantagningen stängs för ansökan i mitten av februari. Datumet kan variera och bestäms av din kommun eller ditt län oavsett vilken gymnasieskola i landet du söker.

MARS

Mars är en period för färdighetsprov till vissa estetiska och engelskspråkiga gymnasieprogram. Tiden kan skilja sig åt mellan olika gymnasieskolor. Kontakta gymnasieskolan för exakta datum. Observera att detta endast gäller just vissa estetiska och engelskspråkiga program och inte alla utbildningar.

APRIL

På gymnasieantagningens hemsida kan du i mitten av april se resultat av den preliminära antagningen som baseras på höstterminsbetygen.

MAJ

Man kan göra ändringar i gymnasieansökan fram till mitten av maj. Sista datum för omval till gymnasiet varierar mellan olika kommuner.

JUNI

Gymnasieantagningen får nu slutbetyg från grundskolan. På gymnasieantagningen för din kommun/ditt län presenteras sedan det slutgiltiga antagningsbeskedet.

JULI

Du får också ett besked hemskickat i början av juli där du får du reda på om du har blivit antagen på den gymnasieutbildningen du sökt. I de flesta fall har du tre veckor på dig att tacka ja till platsen.

AUGUSTI

Elever som har stått på reservplats får veta hur det har gått med antagning till önskat gymnasieprogram.

SKOLSTART!

Gymnasieskolan startar

Checkpoints inför gymnasievalet

Drömmar och intressen

Genom att vara ett stöd och visa intresse kan du bidra till att ditt barn känner att hen kan påverka sitt egna liv och förverkliga sina drömmar. Ställ öppna frågor som kräver mer än ett ja eller nej och prata mindre om dig själv och hur du skulle ha gjort.

Läs mer om drömmar och intressen

Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledare arbetar med vägledningen gällande val av utbildning och yrke. Studie- och yrkesvägledaren kan tillsammans med elever ha ett eller flera samtal som hjälper individer att komma fram till vilka möjligheter de har utifrån sina förutsättningar och intressen.

Läs mer om studie- och yrkesvägledning

Prao

Prao är en viktig del av skolans undervisning om arbetslivet. Syftet är att eleven ska få se hur det går till på en arbetsplats. Förutom att ge en första erfarenhet av arbetslivet så blir det lättare för elever att börja fundera på vilket gymnasieprogram och yrke de vill välja.

Läs mer om prao

Betyg

Summan av en elevs betyg kallas för meritvärde och ligger till grund för ansökan till gymnasieskolan. Med högsta betyg i alla ämnen på högstadiet, exklusive moderna språk, blir summan 320 poäng. Med moderna språk blir summan 340 poäng.

Läs mer om betyg

Utbildning

Att få välja utbildning på gymnasiet är fantastiskt, äntligen får ditt barn mer inflytande över vad hen vill välja för bana i livet. Alla program är högskoleförberedande på gymnasiet. Inom varje program erbjuds flera inriktningar.

Läs mer om utbildning

Yrken

Att välja yrke kan vara svårt om man inte vet vad man vill. En bra början är att upptäcka yrken inom olika branscher. Att prata med vänner och bekanta kan också vara en väg att lära om olika yrken. Forskning visar att män och kvinnor är väldigt lika i sina kompetenser och i sin personlighet.

Läs mer om yrken

Mässor och studiebesök

Att gå på gymnasiemässor och öppet hus är ett bra sätt att lära om olika skolor och vilka program som erbjuds. De flesta kommuner ordnar utbildningsmässor och gymnasieskolorna erbjuder öppet hus. Besök öppna hus och mässor redan i årskurs 7 eller 8 så ni hinner samla på er mer intryck.

Läs mer om mässor och studiebesök

Framtid

Processen att välja sin framtid fortsätter under gymnasietiden där elever får möjlighet att forma sin utbildning genom valbara kurser, språk och individuellt val.

Läs mer om framtid