”Det här är mitt sätt att göra världen lite bättre” - WorldSkills Sweden

Hon växte upp i en familj med rötterna inom handeln, och tillbringade många år inom hotellvärlden. Sedan började känslan av att vilja göra något annat komma ikapp, och hon hörde talas om jobbet som yrkeslärare. Pusselbitarna föll på plats och Elin Jobén hittade hem i sin nya yrkesroll.

Elin har handeln i blodet. Mormor och morfar ägde en livsmedelsbutik i Glanshammar, och där samlades hela släkten när det var dags för inventering. De vuxna räknade varor och belöningen kom alltid på kvällen – gemensam middag för hela stora familjen. Men att hon själv skulle jobba inom handeln var inte självklart från början.
– Jag läste historia på universitetet för att bli lärare, som min mamma. Men sedan kom andra intressen att ta över och jag hamnade i hotellsvängen. Att arbeta med det personliga mötet och inom tjänstesektorn var det som lockade mig.

Elin började som hotellvärdinna och avancerade uppåt, till stor del på grund av att hon hade en chef som trodde på henne – kanske mer än hon gjorde själv.
– Han gav mig mer och mer ansvar, och till slut var jag hotellchef. Det var en fantastisk resa som gav mig stor erfarenhet inom många områden.

Godkänn marketing-cookies för att se denna video.

Efter att ha ansvarat för hotellet i tio år, började Elin känna att hon skulle vilja hitta på något annat. Hon hörde talas om en gammal bekant som hade blivit yrkeslärare, och tanken på att ta upp lärardrömmen kom tillbaka.
– Tanken hade aldrig slagit mig, att man kan kombinera läraryrket med sina yrkeskunskaper. Jag hade ju tänkt att bli lärare, men nu kunde jag använda mina egna praktiska kunskaper också, vilket kändes perfekt.

Sagt och gjort, Elin började studera på yrkeslärarprogrammet på halvtid och jobbade parallellt. I sin första tjänst som yrkeslärare kände hon sig hemma direkt och hon fick ett nytt driv i sitt arbete.
– Det bästa med att ha skolan som arbetsplats är att känna att jag arbetar med något som är viktigt för samhället och att jag gör skillnad för eleverna varje dag.

Och det är eleverna som är det bästa med att vara lärare, enligt Elin själv.
– Det är helt fantastiskt att få vara en del av en ung människas väg ut i livet. Att föra vidare kunskap är så viktigt. Det är också speciellt när jag träffar någon elev som inte haft det så lätt i skolan, där vi lyckas hitta en väg som funkar. Det är något som sätter spår hos mig, och gör detta till något så fantastiskt.

Att få träffa eleverna ute på sin praktik är en riktig höjdpunkt, menar Elin.
– En del elever blommar ut på ett sätt på sin praktik (APL) som de inte gör i skolan, och det är underbart att se. Jag känner att vi har ett ansvar som samhällsmedborgare att göra världen lite bättre varje dag, och det här är mitt sätt.

Läs mer om hur du kan bli yrkeslärare här

Senast ändrad: 24/01/23