Silver och tre brons vid Yrkes-VM i Kazan - Worldskills

Efter fyra intensiva tävlingsdagar avslutades Yrkes-VM 2019 i Kazan, Ryssland. Totalt blev det ett silver, tre brons och sex ”Medallion for Excellence” till det svenska Yrkeslandslaget.

Efter prisutdelningen på Kazan Arena stod det klart att det svenska Yrkeslandslaget tog hem fyra medaljer och sex ”Medallion for Excellence”. Silvret togs av industrielektrikern Martin Lindelöw från Hässleholm som också vann ”Best of Nation”, ett pris till de tävlande som presterat bäst för sitt land. Jonna Mjörnell, undersköterska från Upplands Väsby, Elias Larsson, hotellreceptionist från Hjärup och Vendela Lundin Pikner, visual merchandiser från Stockholm, plockade hem bronsmedaljerna.

”Medallion for Excellence” tilldelades svetsaren Axel Gustafsson från Lönsboda, plattsättaren Filip Sandgren från Västerås, VVS-installatören Anton Hasenstrauch från Alunda, kocken William Brittsjö från Göteborg, servitrisen Jolanda Edvardsson från Järpen och hudterapeuten Emmie Lindblad från Hässleholm. Emmie vann också priset ”Sustainable practice award”, ett pris som tilldelas de tävlande som sparsamt och effektivt använt sina produkter under tävlingen. ”Medallion for Excellence” är en utmärkelse som tilldelas de tävlande som visat prov på exceptionellt hög kvalité och lyckats samla in höga poäng (700 eller över) i respektive yrkeskategori.

– Först vill jag säga stort grattis till våra duktiga medaljörer. Väldigt bra jobbat och välförtjänt. Med det sagt vill jag också passa på att berömma alla våra tävlande. Motståndet är världsklass och jag är imponerad av lagets insatser under dessa intensiva dagar. Alla har gett sitt allt, de har stöttat varandra och haft en bra inställning hela vägen igenom. Vi är alla väldigt stolta över dem, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig vid WorldSkills Sweden

Över 280 000 skolelever, anhöriga, coacher, journalister och övriga nyfikna besökare från hela världen tog sig till Kazan för att se ett av världens största mästerskap på plats. Väl där kunde de följa när cirka 1400 tävlande från 63 länder gjorde upp om medaljerna inom 56 olika yrken.

Det svenska Yrkeslandslaget bestod i år av 28 yrkesskickliga unga från hela landet som tävlade inom 25 yrkesgrenar. Det är också första gången som Sverige tävlar i två nya yrken – betongarbete och hotellreception. Elias Larsson blir med bronsmedaljen första svenska hotellreceptionisten att ta en pallplats vid ett Yrkes-VM.

Sverige har sedan 1995 tagit över 75 medaljer i internationella sammanhang. Det första Yrkes-VM arrangerades redan 1950 och idag är mästerskapen en av världens största tävlingar. Under 2019 är det den största tävlingen som genomförs i hela världen.

SILVER

Martin Lindelöw (Best of Nation)
Industrielektriker

BRONS

Jonna Mjörnell
Undersköterska

Elias Larsson
Hotellreception

Vendela Lundin Pikner
Visual merchandiser

Medallion for Excellence

Anton Hasenstrauch
VVS-installatör

Axel Gustafsson
Svetsning

Emmie Lindblad
Hudterapeut

Filip Sandgren
Plattsättning

Jolanda Edvardsson
Servering

William Brittsjö
Kock

Senast ändrad: 15/01/20