Ambassadörer turnerar landet runt - Worldskills

Under hösten har ambassadörer från Yrkeslandslaget inspirerat flera tusen elever till att välja en yrkesutbildning. Ambassadörerna har funnits med på mässor och även turnerat landet runt med Framtidståget där de besökt över 80 skolor och berättat att en yrkesutbildning är ett smart val.

Med konceptet DinTalang har WorldSkills Sweden medverkat på olika evenemang och på gymnasie- och yrkesmässor. Besökare har framförallt varit högstadieelever som kunnat fått vägledning till vilket yrkesprogram som kan passa dem genom ett talangtest. Testet har varit minst sagt populärt och under året har testet gjorts minst 5000 gånger. Elever runt hela landet har även fått möjlighet att träffa tävlande från Yrkeslandslaget som berättat om sitt yrkesval och erfarenhet som tävlande i Yrkeslandslaget.

Elias Larsson, tävlande från Yrkeslandslaget har varit med och träffat eleverna
– Att jag skulle få chansen att bära den gula pikén även efter min tävlingsinsats i Ryssland hade jag kanske inte räknat med. Chansen kom när jag blev förfrågad att vara yrkesambassadör på Framtidståget och DinTalang. Att få möjligheten att träffa niondeklassare, som står inför detta viktiga val har varit mäktigt. Att min historia kan inspirera andra, och att faktiskt bevisa att en yrkesutbildning är ett grymt bra val har varit väldigt kul.

Ambassadörerna har också varit med på Framtidståget och turnerat runt i hela landet för att inspirera eleverna på plats i klassrummen, totalt har över 8000 elever lyssnat på våra yrkesutbildningsambassadörer.

Wilma Augustsson Frisör

Wilma Augustsson, tävlande från Yrkeslandslaget har vuxit i rollen som yrkesutbildningsambassadör
– Kul att få vara ute och träffa elever som är engagerade inför sin framtid och få ta del av deras tankegångar inför kommande gymnasieval. Det har varit roliga möten där även jag själv känner att jag vuxit genom alla fantastiska möten.

Saras Andersson, ansvarig för satsningen på yrkesutbildningsambassadörerna ser bara positiva effekter med yrkesambassadörernas insats.

– Det är så roligt att vi funnits med på så många platser runt om i Sverige. Vi har verkligen fått möjligheten att inspirera inte bara i storstäder utan även på små orter. Mitt jobb som yrkesutbildningsambassadör är verkligen varierande och ingen dag är den andra lik. Men roligast är nog att få träffa alla nyfikna och intresserade elever.

Senast ändrad: 16/01/20