Sveriges skickligaste yrkesutbildade samlas för att inspirera unga - WorldSkills Sweden

WorldSkills Sweden har samlat några av Sveriges skickligaste yrkesverksamma unga, som tillsammans bildar nätverket yrkesutbildningsambassadörerna. De ska under året jobba med WorldSkills Sweden för att främja yrkesutbildningarnas anda. ”De inspirerar nästa generation att göra ett smart val inför framtiden, nämligen att välja en yrkesutbildning”, säger Sara Andersson, ansvarig för ambassadörsnätverket hos WorldSkills Sweden.

Nätverket skapades 2020 för att ta tillvara på yrkeslandslagsmedlemmarnas kunskap, inspirerande berättelser och vilja att förmedla det fina med sina respektive arbete.

– De som ansöker för medverkan i nätverket är bland de bästa i landet inom sitt yrke, och alla har varit en del av det svenska yrkeslandslaget. Det finns inga som passar bättre än dessa stjärnor att fortsatt sprida sin kunskap och yrkesskicklighet. Dessutom inspirerar de ungdomar som nu står inför sina gymnasieval, säger Sara Andersson.

För 2021 har 17 ambassadörer valts ut, från yrken som plattsättare, frisör, fordonslackerare och bagare. Ambassadörerna kommer från Luleå i norr till Malmö i söder, och bjuder förutom en geografisk spridning, på en yrkesmässig sådan.

Under året ska flera viktiga insatser genomföras. En av ambassadörernas största uppgifter är att medverka på mässor och att besöka skolor för att berätta om sina yrken och yrkesutbildningar. Coronapandemin har, som på många andra sätt, påverkat möjligheterna för mässor och öppna hus att fysiskt äga rum. Under 2020 valde man därför att satsa mer på den digitala närvaron, vilket kommer att fortsätta under 2021.

– Under 2020 tog vi bland annat fram mycket uppskattade filmer för respektive ambassadör, där de beskriver sitt yrke och hur det kom sig att de gjorde det gymnasievalet de gjorde. Även under 2021 kommer de fysiska mötena att fortsätta påverkas, vilket vi får anpassa oss efter, säger Sara Andersson.

Trots den pågående pandemin har ambassadörerna ett gediget schema att fullgöra under året. Utöver att medverka på digitala mässor på flera orter, ska ambassadörerna samarbeta med Arbetsmarknadskunskap och Framtidståget. Ambassadörerna kommer även att träffa elever digitalt i klassrummen genom WorldSkills Swedens initiativ ”Möt en yrkesverksam”.

En av årets nya ambassadörer är Lina Andersson, bagare.

– Jag ser fram emot mitt nya uppdrag som yrkesutbildningsambassadör, att få visa för högstadieeleverna som står inför sitt gymnasieval hur många olika utbildningar och yrken det faktiskt finns. Jag vill visa dem hur många olika yrkesvägar det finns att gå, vad man kan bli och framförallt vikten av att välja något som man tycker är roligt och som man brinner för, säger Lina Andersson.

Sara Andersson är minst lika taggad som Lina på årets uppdrag.

– Jag ser fram emot att se årets yrkesutbildningsambassadörer utvecklas i sitt ambassadörskap. Alla 17 ambassadörer är fantastiska förebilder för sina yrken och yrkesutbildning.

Läs mer om våra yrkesutbildningsambassadörer

Senast ändrad: 22/03/21