Yrkeslandslagets nya tv-stjärnor: Elias och Jolanda - Worldskills

De är båda sverigemästare inom sina respektive yrken, och fått utmärkelser på Yrkes-VM. Nu till helgen är det dags för något helt nytt för både hotellreceptionisten Elias och servitrisen Jolanda; nationell tv.

Elias och Jolanda var båda del av Yrkeslandslaget som representerade Sverige på det senaste internationella mästerskapet, nämligen Yrkes-VM i Kazan, Ryssland, 2019. Elias vann en bronsmedalj och Jolanda åkte hem med en Medallion of excellence, ett pris till någon som visat upp exceptionell kvalitet i sitt yrkesutförande.

Nu står de båda inför något nytt i karriären; att visa upp sina respektive yrken i två olika tv-program. Elias ska vara med i ”Veckans ord”, den nya satsningen med Kristian Luuk i Svt1. Programmet går ut på att belysa ett ord, och på ett underhållande och utbildande sätt illustrera det med gäster. Elias är en av dem, och veckans ord är inte helt otippat hotell. Programmet sänds fredagen den 26 mars klockan 21.00 i SVT 1.

– Det ska bli väldigt spännande att se vad de väljer att ha med i programmet, jag vet inte riktigt själv faktiskt. Men jag är väldigt glad över att få prata om min utbildning och mitt yrke, det gör jag med stor stolthet.

Att få vara med i nationell tv var inget Elias hade räknat med när han en gång i tiden tackade ja till att vara med i tävlingen som skulle leda in honom på hela resan mot Yrkeslandslaget och Yrkes-VM.
– Det visar ju bara ännu mer vilken bredd det finns inom yrkesutbildningar, det visar att man kan göra karriär och dessutom på lite oväntade sätt. Det är roligt att få vara ett ansikte för min bransch, och att få uppmärksamma den hos folk som inte känner till yrket så väl sedan tidigare.

Jolandas tur i tv-rutan kommer söndagen den 28 mars i TV3 klockan 19.30, när det nya programmet Duellen sänds, med Pontus Gårdingen och Margaux Dietz som programledare. I Duellen möts människor, djur och maskiner i spännande dueller där tävlande i studion gissar vem som vinner duellen. Jolanda kommer att ställas mot en blind längdskidåkare, och spänningen är ett faktum.

– Jag ska ta mig igenom en bana och servera, allt under tiden som jag bär en ögonbindel. Det är inte vad jag brukar göra på jobbet, men det var roligt att få visa upp en ny dimension av jobbet. Jag är alltid varit stolt över att berätta om mitt yrke, och nu får jag visa det för fler.

Hur det går får vi se i tv-rutan på söndag, eftersom Jolanda inte får avslöja mer.
– Det var väldigt roligt att spela in, och kommer nog att bli spännande att titta på.

Veckans ord med Elias sänds fredagen den 26 mars klockan 21.00 i SVT 1.
Duellen med Jolanda sänds söndagen den 28 mars klockan 19.30 på Tv3.

Senast ändrad: 24/03/21