Årets Yrkeslärare 2021 - Worldskills

Under Yrkesutbildningsveckan prisas Årets Yrkeslärare 2021, en nationell utmärkelse som årligen tilldelas en kvinna och en man. De lyckliga vinnarna är Lars-Ove Larsson, Bygg- och anläggningslärare på Kunskapskällan i Herrljunga, och Katarina Brinte, yrkeslärare på Hotell- och turismprogrammet på Malmö Fria Läroverk.

Båda har varit yrkeslärare under många år och brinner för att utveckla eleverna och höja kvaliteten på yrkesprogrammen. Under den pågående Yrkesutbildningsveckan överraskades de på skolan och fick ta emot priset från WorldSkills Sweden, till ljudet av elevernas och kollegornas hejarop.

Katarina Brinte är yrkeslärare på Hotell- och Turismprogrammet och har arbetat på Malmö Fria Läroverk i tio år.

– Det känns helt fantastiskt, det hade jag aldrig trott, säger Katarina. För mig är det ett fint erkännande för att det man har gjort är bra saker. Jag vill att eleverna ska få en utbildning av hög kvalitet så att de känner sig trygga när de kommer ut på praktik.

Lars-Ove Larsson har varit yrkeslärare i 30 år och arbetar idag på Kunskapskällan i Herrljunga.

– En sån överraskning och vilken energipåfyllning jag fått, säger Lars-Ove. Det bästa med att vara yrkeslärare är kombinationen av att få jobba med elever och samtidigt dra nytta av det jag lärt mig. Att jag idag blev tilldelad Årets Yrkeslärare 2021 gör mig förstås mycket rörd och jag känner stor tacksamhet.

Årets yrkeslärare är ett pris instiftat av WorldSkills Sweden för att uppmärksamma duktiga yrkeslärare. Priset tilldelas årligen en kvinnlig och en manlig lärare som arbetar för att säkerställa hög kvalitet och attraktionskraft på svenska yrkesutbildningar, samt värnar om utbildningarnas framtida välmående. Med utmärkelsen vill man även att fler ska få upp ögonen och överväga en framtid som yrkeslärare, där de dagligen kan inspirera elever och föra vidare sina kunskaper till nästa generation.

– Att svenska yrkesutbildningar håller en hög nivå och är attraktiva är väsentligt för Sveriges framtid, säger Pontus Slättman, VD på WorldSkills Sweden. Med detta pris vill vi lyfta fram duktiga yrkeslärare i Sverige och sprida goda exempel på de fina insatser som yrkeslärare gör i hela landet.

För att vinna priset måste ett antal kriterier uppfyllas: att de är yrkeslärare i Sverige, har lärarbehörighet, i sin roll ha lyckats entusiasmera elever till lärande och kunskapssökande, har en uthållig och god relation till arbetsgivare och förmåga att möta dessas krav på kvalitet samt samarbetar på ett naturligt sätt med övriga kollegor inom exempelvis gymnasiegemensamma ämnen.

Katarinas motivering: ”Genom en inspirerande pedagogik och en förmåga att göra varje utbildningstillfälle roligare, är Katarina mycket framgångsrik med att motivera eleverna och utbilda dem till fullfjädrade servicemedarbetare. Hennes skicklighet, uthållighet och brinnande engagemang har resulterat i en förhöjd utbildningskvalitet som idag efterliknar arbetslivet väl. Katarina är en mycket lojal och uppskattad yrkeslärare, medarbetare och kollega, med goda branschkontakter och ett starkt driv för ett nära samarbete över gränserna, vilket gör henne väl värd priset för Årets Yrkeslärare 2021.”

Lars-Oves motivering: ”Med ett imponerande engagemang lyckas Lars-Ove finna varje elevs potential för att hjälpa dem nå sina mål. Lars-Ove sätter alltid elevernas välmående och välbefinnande i första rummet genom en obotligt positiv livssyn, stor respekt och empati, samt en lyhördhet utöver det vanliga. Hans brinnande intresse för kompetensutveckling hos sig själv och andra, tillsammans med sitt gedigna yrkeskunnande och engagemang i Byggbranschens Yrkesnämnd, gör Lars-Ove väl värd priset för Årets Yrkeslärare 2021.”

Senast ändrad: 21/10/21