Pandemin har gjort avtryck på gymnasievalsprocessen - WorldSkills Sweden

Av eleverna i årskurs 9 tycker sju av tio att det finns intressanta yrkesutbildningar och 53% kan tänka sig att läsa ett yrkesprogram. Men rapporten visar också en svag nedgång i attityden till yrkesutbildning bland ungdomar.

Mer än hälften (64%) av de tillfrågade ungdomarna tycker att det är ett smart val att läsa en yrkesutbildning. De tycker också att det finns intressanta yrkesutbildningar, närmare 74% tycker att det finns något program som skulle kunna passa dem.

Däremot är uppenbart att pandemin gjort avtryck på gymnasievalsprocessen, då färre än tidigare tycker sig ha fått tillräcklig information och/eller blivit informerade om yrkesprogram av studie- och yrkesvägledare. Att öppna hus och mässor sannolikt inte arrangerats i samma utsträckning som tidigare påverkar även det yrkesprogrammen negativt, då studien visar att många blivit mer positiva till yrkesprogram efter ett besök.

– Undersökningen visar hur viktigt det är att ungdomar i färd med att välja en yrkesutbildning får bra information inför sitt gymnasieval. Att eleverna har tillgång till information kring yrkesutbildning och de fördelar en sådan utbildning ger är viktig för Sveriges framtida kompetensförsörjning. Fysiska möten och mötesplatser visar sig spela en viktig roll, varför det då är extra roligt att ha ett Yrkes-SM 2022 att se fram mot. Det arbete WorldSkills Sweden gör tillsammans med våra samarbetspartner och yrkesutbildningssverige är viktigare än någonsin säger Pontus Slättman, vd på WorldSkills Sweden.

WorldSkills Sweden har tillsammans med Ungdomsbarometern genomfört undersökningen med fokus på ungdomar i årskurs 9. Läs rapporten i sin helhet här.

Senast ändrad: 24/02/22