Yrkes-VM i Stockholm är avgjort - Worldskills

Efter en hård kamp är det nu avgjort. Under fyra dagar, mellan 14–17 oktober, visade nio av världens yrkesskickligaste ungdomar upp sina färdigheter i Kista, Stockholm. Konkurrensen var tuff, och under fyra tävlingsdagar har deltagarna byggt upp skyltfönster med hög kreativ höjd. Tävlingen i Sverige var en del av ”WorldSkills Competition 2022 Special Edition” där Sverige och WorldSkills Sweden fick äran att arrangera tävlingen för yrket Butikskommunikatör (Visual Merchandising).

Efter prisutdelningen för Visual Merchandising (Butikskommunikation) står det nu klart att guldmedaljen gick till Ka Yu Leung från Hong Kong, Kina.  Silver delades ut till Lola Bais från Frankrike och bronsmedaljen kammade Kitija Kozule från Lettland hem. Konkurrensen har varit tuff, och under fyra tävlingsdagar har deltagarna byggt upp skyltfönster med hög kreativ höjd.

Vid prisceremonin delades även två så kallade Medallion for Excellence ut till Hanna Lind från Sverige och Zi Qin Eng från Singapore. Medallion for Excellence är en utmärkelse som tilldelas de tävlande som visat prov på exceptionellt hög kvalité och lyckats samla in höga poäng (700 poäng eller över) i respektive yrkeskategori. Det svenska Yrkeslandslagets tävlande Hanna Lind placerade sig på plats fyra.

– Först och främst vill jag säga stort grattis och otroligt bra jobbat till alla deltagare. Det har varit fantastiskt att få följa de tävlande påvisa en fantastisk kreativitet och kämpaglöd. När vi fick veta att tävlingen inte längre var möjlig att genomföra på en och samma plats, räckte vi genast upp handen för att arrangera en yrkesgren. Det har känts så roligt att få vara med på den här resan. Deltagarna har presterat i världsklass och jag är imponerad över allas insatser under dessa intensiva dagar, säger Pontus Slättman, VD WorldSkills Sweden.

Yrkes-VM är världens fjärde största tävling med drygt tusen tävlanden. I år hölls inte tävlingarna som brukligt på en och samma plats, utan utspritt i världen på grund av pandemin. Årets upplaga av tävlingen går därför under namnet WorldSkills Competition 2022 Special Edition. Totalt 15 av de 56 deltagande länderna har arrangerat tävlingsgrenarna. Grenen Butikskommunikation (Visual Merchandising) hölls i Stockholm i Kista Galleria där deltagare från världens olika hörn samlades för att tävla.

Yrkes-VM 2022 är den 46:e upplagan av tävlingen och har arrangerats sedan 1950. Sverige har deltagit i de internationella tävlingarna sedan 1995 och tagit cirka 80 medaljer i världs- och europamästerskap. Mästerskapen är ett sätt att lyfta fram vikten av yrkesutbildning och yrkesskicklighet samt bidra till internationella samarbeten.

Senast ändrad: 15/12/22