Yrkes-VM 2022 är avslutat - här är medaljörerna - WorldSkills Sweden

En av världens största tävling är avslutad. Efter två månader av tävlande har årets specialupplaga av Yrkes-VM, WorldSkills Competition 2022 Special Edition, korat nya världsmästare. Totalt blev det sex medaljer (medallion for excellence) för det svenska Yrkeslandslaget.

Från och med oktober har det svenska Yrkeslandslaget varit ute i världen och tävlat i 15 olika yrkesgrenar. Yrkes-VM är världens fjärde största tävling med drygt tusen tävlanden, där Sverige bidragit med 17 yrkesskickliga deltagare. Det blev ingen pallplats för de svenska tävlanden, men de kammade hem flera hedersmedaljer för utomordentliga insatser i tävlingen.

Hotellreceptionisten Emma Billsten från Lomma, webbutvecklaren Rasmus Risberg från Västerås, butikskommunikatören Hanna Lind från Åsljunga, frisören Jasmin Aslan från Sävedalen, servitören Evelina Fäldt från Sjöbo och flygteknikern Emrik Gunnarsson från Linköping tilldelades alla den prestigefyllda medaljen Medallion for Excellence. Medaljen är en utmärkelse till de tävlande som visat prov på exceptionellt hög kvalité och lyckats samla in höga poäng (700 eller över) i respektive yrkeskategori.– Vi är så oerhört stolta över hela det svenska Yrkeslandslaget. Trots ett annorlunda VM har de tävlande levererat i toppklass inom alla sina yrkesgrenar. Motståndet har varit tufft och vi är så imponerade över allas insatser. Det har även varit roligt att följa hur vårt Yrkeslandslag, trots att de varit splittrade på olika håll, fortsatt peppa varandra och haft en fin sammanhållning. Stort grattis till alla medaljörer och till hela laget som har visat prov på yrkesskicklighet i världsklass, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig på WorldSkills Sweden.

I år genomfördes inte alla tävlingar som brukligt på samma plats när arrangören Shanghai ställde in på grund av pandemin. På rekordtid tog WorldSkills International tillsammans med medlemsländerna fram det nya konceptet av årets Yrkes-VM vilket innebar att 15 av de 56 deltagande länderna har stått som värdnationer för yrkesgrenarna. Årets upplaga gick därför under namnet WorldSkills Competition 2022 Special Edition. Sverige var ett av värdländerna som genomförde en yrkesgren – butikskommunikation (Visual Merchandising). Tävlingen genomfördes i Kista Galleria under hösten och lockade många nyfikna åskådare.

Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och Sverige har deltagit i de internationella tävlingarna sedan 1995 och tagit 80 medaljer i världs- och europamästerskap. Mästerskapen är ett sätt att lyfta fram vikten av yrkesutbildning och yrkesskicklighet, säkerställa att svensk yrkesutbildning håller samma nivå som i resten av världen samt bidra till internationella samarbeten.

Resultatlista

Medallion for Excellence:

Emma Billsten
Hotellreception -placering 7
Tävlande 6–9 oktober, Schweiz
Hemort: Lomma

Rasmus Risberg
Webbutveckling – placering 7
Tävlade 13–16 oktober, Sydkorea
Hemort: Västerås

Hanna Lind
Butikskommunikation (Visual Merchandising) – placering 4
Tävlade 14–17 oktober, Sverige
Hemort: Åsljunga

Jasmin Aslan
Frisör – placering 7
Tävlade 20–23 oktober, Finland
Hemort: Sävedalen

Evelina Fäldt
Servering – placering 6
Tävlade 23–26 oktober, Schweiz
Hemort: Sjöbo

Emrik Gunnarsson
Flygteknik – placering 5
Tävlade 1–4 november, Wales
Hemort: Linköping

Övriga placeringar:

Elias Ramming & Johan Wennerholm
Automationsteknik – placering 13
Tävlade 4–7 oktober, Tyskland
Hemort Elias: Kristianstad
Hemort Johan: Vetlanda

Alexander Johnsson
CNC-operatör (svarvning) – placering 13
Tävlade 10–15 oktober, Tyskland
Hemort: Södertälje

Maria Tsychkova
CNC-operatör (fräsning) – placering 13
Tävlade 10–15 oktober, Tyskland
Hemort: Sollentuna

Alva Lindh
Guldsmed – placering 11
Tävlade 13–16 oktober, Schweiz
Hemort: Mjölby

André Pettersson
It-tekniker – placering 12
Tävlade 13–16 oktober, Sydkorea
Hemort: Malmö

Edwin Svensson
CAD – placering 13
Tävlade 19–22 oktober, Frankrike
Hemort: Lund

Love Dahl
Kock – placering 15
Tävlade 23–26 oktober, Schweiz
Hemort: Vallentuna

Pontus Larsson & Charlie Fernryd
Trädgårdsanläggning – placering 12
Tävlade 24–27 oktober, Estland
Hemort Pontus: Bjärred
Hemort Charlie: Veberöd

Joel Rosenqvist
Industrielektriker – placering 7
Tävlade 24–26 november, Österrike
Hemort: Kristianstad

Senast ändrad: 17/03/23