Medaljregn vid Yrkes-EM i Gdansk – guld, silver och två brons till Sverige - WorldSkills Sweden

Det svenska Yrkeslandslaget mötte hårt motstånd, men kämpade sig hela vägen in i mål. Sveriges viktigaste landslag reser hem med åtta medaljer – ett guld, ett silver, två brons och fyra Medallion for Excellence. 

Servitrisen Evelina Fäldt knep guldmedaljen och kan därmed titulera sig som europamästare inom servering. Evelina vann dessutom utmärkelsen ”Best of Nation” då hon hade högst poäng av alla de svenska tävlande. Silvret gick till kocken Love Dahl, och de två bronsmedaljerna kammade lastbilsmekanikern Emil Didriksson och det tävlande paret i entreprenörskap, Lisa Viklund och Emilia Friberg, hem.

Medallion for Excellence är en utmärkelse som tilldelas de tävlande som visat prov på exceptionellt hög kvalité i sitt yrkesutövande och lyckats samla in höga poäng (700 eller över) i respektive yrkeskategori. Medallion for Excellence togs av frisören Jasmin Aslan, hudterapeuten Disa Lynard, industrielektrikern Simon Pettersson och Maria Tsychkova som tävlade i kategorin CNC-operatör fräsning.

Yrkes-EM 2023 är det åttonde i ordningen sedan starten 2008 och anordnades i år vid AMBEREXPO i Gdansk. 600 deltagare från 32 länder har tävlat i totalt 42 olika yrken mellan den 6–8 september. Utöver de tävlande har evenemanget lockat anhöriga, journalister, skolklasser och övriga besökare som tagit sig till Gdansk för att se mästerskapet på plats.

Nästa gång Yrkes-EM arrangeras är 2025 i Herning, Danmark. Det svenska Yrkeslandslaget tävlar nästa gång i Yrkes-VM i Lyon, Frankrike, 2024.

Se FILMER och BILDER från Yrkes-EM i Gdansk.

Senast ändrad: 11/09/23