Besöksundersökning av Yrkes-SM 2024
Jonathan Felsberg tävlar som CAD-konstruktör i Yrkes-SM 2024

Nu är Ungdomsbarometerns besöksundersökning av Yrkes-SM 2024 här!

Den innehåller värdefulla insikter om vad besökarna på Yrkes-SM 2024 har för åsikter om yrkesprogram, gymnasieval och framtiden. 347 besökare intervjuades i besöksundersökningen av Yrkes-SM 2024.

Flera beskrev hur de fått upp ögonen för yrken de inte hade en aning om innan!

Ungdomsbarometern – Yrkes-SM 2024 Besöksundersökning, pdf, öppnas i ny flik

Några lärdomar från besöksundersökningen

  • Bland de elever vi pratade med var det tydligt att de fylldes av många intryck och att många överraskades av hur stort Yrkes-SM var.
  • Storleken på eventet innebar även i flera fall en utmaning att hitta rätt för de unga vi pratade.
  • Flera yrken och tävlingsmoment nämndes som extra spännande och ett återkommande tema var att det fanns någon som kommenterade eller förklarade vad det var som hände under tävlingen.
  • 7 av 10 uppger att besöket på Yrkes-SM 2024 bidragit till en mer positiv inställning till yrkesprogram.
  • Elever i årskurs 9 var svårast att påverka då de ofta redan har gjort sitt val.
  • Även om godis och annat också lockade unga till olika stationer var det aktiviteterna som fick unga att lysa när de berättade om vad som varit bäst. VR var också ett återkommande tema.

Om Yrkes-SM 2024 och andra yrkestävlingar

Yrkes-SM genomfördes i Karlstad 2024. Det var ett framgångsrikt event som slog besöksrekord för tredje året i rad med lite över 28 000 besökare under 3 dagar. Yrkes-SM är främst till för att informera ungdomar om yrkesprogram i sig, yrkesprogram som kan passa dem och de framtidsmöjligheter som ett yrkesprogram i gymnasievalet ger ungdomen.

Mer om Yrkes-SM, öppnas i ny flik

Yrkeslandslaget

Ett ytterligare syfte med Yrkes-SM är att vinnarna ofta får en plats i Yrkeslandslaget. Yrkeslandslaget tävlar i internationella yrkestävlingar och representerar yrkesskicklighet och kämparanda. Under Yrkes-EM och Yrkes-VM har Yrkeslandslaget vunnit 82 medaljer genom åren. Yrkestävlingarna är till för att informera unga om yrkesutbildning samt höja statusen och kvaliteten på yrkesutbildning världen över.

Yrkeslandslaget, nu och då

Senast ändrad: 28/05/24