Yrkes-SM blev en succé med över 22 400 besökare - Worldskills

Under tre dagar, mellan 10–12 maj, visade över 170 av Sveriges yrkesskickligaste ungdomar upp sina färdigheter inom 30 olika yrken. Hela 22 403 åskådare tog sig till Arenastaden i Växjö för att följa tävlingarna vilket är publikrekord för Yrkes-SM.

Av de 55 yrken som deltog var 30 av dem tävlingsyrken, 98 tävlande blev tilldelad en pallplats och medalj. Av dessa har de med guldmedalj chans att knipa en plats i Yrkeslandslaget och representera Sverige i Yrkes-EM och Yrkes-VM.
Utöver tävlingarna erbjöds inspiration i form av 25 uppvisningsyrken där besökarna fick information kring olika yrken. Det fanns även diverse prova-på-aktiviteter på mässgolvet där besökarna själva fick möjlighet att testa sina färdigheter inom olika yrken, samt få mer information om utbildningarna.

– Stämningen var verkligen varit på topp under de tre tävlingsdagarna med rekordintresse för våra prova-på-aktiviteter. Jag vill rikta ett stort tack till alla besökare, funktionärer och de tävlande branscherna som gjort det möjligt att genomföra evenemanget. Förhoppningsvis har vi inspirerat ungdomar att lära sig mer om de olika yrkena, och få mer förståelse för utbudet av yrkesprogram. Jag vill rikta ett stort grattis till alla medaljörer som kämpade under Yrkes-SM och visade på stor skicklighet inom sina yrkeskategorier, säger Jenny Pettersson, projektledare på WorldSkills Sweden.

Yrkes-SM hålls nästa gång 2024 i Karlstad.

Senast ändrad: 03/06/22