"Det ger en tyngd till utbildningen när vi yrkeslärare har korrekt utbildning." - WorldSkills Sweden

I många branscher är behovet av både kompetenta yrkesverksamma och kompetenta yrkeslärare stort. Sofia Kraft Björkman slog två flugor i en smäll genom att utbilda sig till yrkeslärare samtidigt som hon fortsatte jobba i sitt yrke som frisör.

Vid frågan om varför det är viktigt att det finns utbildade yrkeslärare, svarar Sofia Kraft Björkman utan att tveka; för kvalitetens skull.
– Det ger en tyngd till utbildningen när vi yrkeslärare har korrekt utbildning. Det höjer kvaliteten och därmed statusen för hela yrket.

Sofia Kraft Björkman gillar att plugga, och det var anledningen till att hon valde att gå en yrkeslärarutbildning från början. Hon har tagit både gesällbrev och mästarbrev i sitt yrke som frisör, och kände att hon ville utvecklas mer.
– Jag insåg att jag trivdes med att plugga. Jag hade inte tidigare haft en tanke på att bli yrkeslärare även om jag jobbat som frisör sedan 2007. Men jag ville ha ett till ben att stå på inom mitt yrke, och vad är mer perfekt än att få föra mina kunskaper vidare till nästa generation?

Sofia valde att läsa till yrkeslärare på halvtid och på distans via Linnéuniversitetet. Det gjorde att hon kunde jobba resten av tiden och därmed ha sin praktiska förankring kvar i branschen. Stundtals var det tufft att gå tillbaka till skolbänken, den här gången med två barn, en man och en hund hemma. Men de nya bekantskaperna, utmaningen i en ny utbildning och det nyväckta intresset för en ny yrkesroll som lärare gjorde det värt det.

Väl under utbildningens gång insåg Sofia att hon hade prickat exakt rätt.
– Jag insåg att skolan var helt rätt forum för mig. Från att inte alls ha sett mig som en lärare så blev det självklart. Jag kände mig supertaggad på att börja jobba, så när jag fick en halvtidstjänst på skolan där jag gjorde min praktik var det inte mycket att fundera på. Det blev ett självklart ja.

Halva hennes arbetstid är förlagd på skolan som yrkeslärare, och numera spenderar hon resten av tiden som egenföretagare med en egen hyrstol på salong.
– Jag trivs så bra med både mitt frisöryrke och med mitt läraryrke, och älskar att jag kan kombinera dem. Jag har kvar en förankring i yrket, och kan hålla mig uppdaterad. Det ser ju mina elever. När jag kan dra paralleller till mitt eget yrkesliv har jag lättare att fånga in mina elever, och därmed också hjälpa dem ut i sina kommande yrkesliv.

Att hjälpa elever ut i arbetslivet och att höja kvaliteten på yrkesutbildningar har blivit något av ett kall för Sofia. Inom en femårsperiod hoppas hon kunna ha en egen salong för att ta emot elever på väg ut i arbetslivet. Men just nu är hon fullt upptagen med att utbilda nästa generations hår och makeup-stylister. Hon uppmanar alla som är intresserade av att göra samma resa, att våga ta steget att bli yrkeslärare.
– Det är en utmaning, men inget jag ångrar. Det är både väldigt viktigt och härligt självutvecklande. Det här är mitt sätt att visa upp min yrkesstolthet, att lämna ett bidrag till mitt yrke.

Läs mer om hur du blir yrkeslärare här

Senast ändrad: 24/01/23