Sluttampen i Yrkeskampen 2023-24! Snart är det final!
Sluttampen i Yrkeskampen 2023-24

Under skolåret 2023–24 har Yrkeskampen gått från 16 000 elever till 90 elever som tävlar i finalen. De tävlande är elever som går i årskurs 8 och som tillsammans med sina lagkamrater representerar sin klass och skola. Finalen går av stapeln under Yrkes-SM 2024.

Vad är Yrkeskampen?

Yrkeskampen är en tävling där alla moment, från webbtävling till final, är kopplade till de 12 nationella yrkesprogrammen på lek- och lustfyllda sätt. Domare i tävlingen är nuvarande, eller tidigare, tävlande i Sveriges Yrkeslandslag. Bedömningsfaktorerna är hur väl och hur snabbt eleverna har genomfört momenten i tävlingen.
De klasser som tävlar har tagit sig genom Yrkeskampens webbtävling och regionsfinaler för att komma till finalen i Karlstad.

Yrkeskampen – Lär årskurs 8 om yrken med tävling och lek

Deltävlingar: 18 ska bli tre

24 april, 9-12:30 i Karlstad racketcenter

I delfinalerna är det 18 klasser som tävlar mot varandra med fyra tävlande i varje klass. Klasserna tävlar i olika omgångar där tre klasser tävlar mot varandra i varje heat, 6 heat totalt. De tre klasserna som har snabbast tid, oavsett heat, går vidare till finalen.

Första, andra och tredjeplats

24 april, 14-14:45 i Karlstad racketcenter

I finalen tävlar de tre snabbaste klasserna mot varandra, och först i mål vinner!

Vinnarna av den fartfyllda finalen vinner 10 000 kr till sin klass och titeln som Sveriges bästa klass i yrkeskunskap. De klasser som vinner silver eller brons åker inte hem tomhänta, då tvåan vinner 5000 kr och trean vinner 2500 kr.

Om du inte kan vänta till den 24e april finns det alltid filmen från Yrkeskampens final 2023!
Yrkeskampens nationella final i Helsingborg 2023, extern länk, öppnas i ny flik

Vill ni vara med nästa år?

Som lärare kan du använda Yrkeskampen som ett roligt sätt att inspirera dina elever och öka deras valkompetens för yrkesutbildningar. Vi har tagit fram material som du kan använda för att prata om yrkesprogram och Yrkeskampen med dina elever.

Yrkeskampens lärarhandledning, extern länk, öppnas i ny flik

Senast ändrad: 13/03/24