Noah Karlsson

Servitör

Namn: Noah Karlsson

Född: 2000

Bor: Stockholm

Utbildning: Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Yrke: Servitör

Har tävlat: Del av det svenska Yrkeslandslaget 2020/2021

Varför valde du ditt yrke?
– När jag valde restaurang- och livsmedelsprogrammet var jag först inne på att bli kock eftersom jag är intresserad av matlagning. Men under utbildningen fick vi chansen att även lära oss om servering. Efter den upplevelsen så kändes servering som det mest naturliga och självklara valet. Jag tycker servering är riktigt kul, jag älskar att prata med människor, hantverket i matsalen och att göra folk glada och se att dom uppskattar mitt och mina kollegors hårda jobb. Ett val som jag absolut inte ångrar. Jag älskar och brinner verkligen för det jag gör.

Varför vill du vara yrkesutbildningsambassadör?
– Jag vill bli ambassadör för att det ger mig möjligheten att lyfta både utbildning inom servering men också andra yrkesprogram. Jag tycker att alla unga ska gå sin egen väg och vilja det som känns rätt, inte välja något man inte är intresserad av bara för att göra sina föräldrar nöjda. Jag vill vara med och ändra på föreställningen att yrkesutbildningar inte ger högskolebehörighet. Det stämmer ju inte, det går absolut att plugga vidare om man önskar det. Jag har hittills inte träffat någon som ångrat att de gått ett yrkesprogram.

– När jag skulle välja gymnasieprogram så var det elever från olika yrkesprogram som kom till min skola och berättade om utbildning och yrken. Det gav mig kunskap och inspirerade mig till att välja restaurang- och livsmedelsprogrammet. Nu vill jag ge tillbaka och hjälpa andra i deras gymnasieval, det är därför jag vill vara yrkesutbildningsambassadör.