Bedros Kabranian - WorldSkills Sweden

”Nu lever jag min dröm”

Blott 28 år gammal hade Bedros Kabranian redan en framgångsrik karriär i ryggen som kock och restaurangchef. Men så kom dagen när han frågade sig själv vad han ville göra resten av livet. Svaret blev: något annat. Han yrkesväxlade och blev stjärnbagaren med nästan hundra tusen följare på Instagram.

Redan när Bedros växte upp i Trollhättan hade han en klar favorithobby – att baka. Men att det kunde bli ett framtida jobb hade han inga tankar på då, och han blev istället kock – ett närbesläktat yrke han har en stor kärlek till. Efter att ha arbetat som kock i ett par år var dags att ta nästa steg i karriären. Bedros blev restaurangchef och krögare.
– Jag hade jobbat mig upp och hade en etablerad anställning i chefsposition, i en ganska ung ålder. Men något skavde.

Han närmade sig 30, och funderande kring frågan om resten av livet.
– Jag ifrågasatte om det var detta jag ville göra resten av livet. Det var det inte, inte då i alla fall. Jag började utforska mina möjligheter, och kände helt klart att jag ville få utlopp för min kreativitet igen. Det får man i köket.

Bedros bestämde sig, han skulle tillbaka till köket och samtidigt följa sin passion. Han sökte till en kurs för att bli bagare/konditor, men kom inte in på första försöket. Han fortsatte jobba och sökte igen halvåret efter, och då kom han in. Utbildningen var ett lärlingsprogram, där han var en dag i veckan i skolan och fyra dagar i veckan på en praktikplats.
– Plötsligt var jag i en helt annan värld. Jag drivs av utmaningar, och just kavlade degar var en jätteutmaning och därmed något jag gav mig fasen på att bemästra. Jag lärde mig oerhört mycket på min praktikplats, som var en mycket prestigefylld plats. Det var stora skor att fylla.

Så att gå från yrkesverksam restaurangchef till student, för att sedan börja om i karriärstegen var inte helt enkelt, erkänner Bedros.
– Jag hoppade av karriärstegen för att börja om som student, längst ner. Men på något sett var det lite befriande.

Steget från kock till bagare låter inte så långt, men det är inget som görs i en handvändning. Bedros var väldigt glad över att ha kökserfarenheten med sig in i sitt nya yrke.
– Har man jobbat i kök har man ett rörelsemönster som kan ta tid att lära sig, det hade jag med mig in. Det är enklare att hitta ett flow att jobba i med min erfarenhet i ryggen, så för mig var det bara positivt. Jag kan absolut tänka mig en framtid där jag går tillbaka till kockyrket, men inte just nu. Nu lever jag min dröm.

Det är tydligt. När Bedros talar är det påtagligt att bageri är hans passion.
– Det är otroligt var mycket karaktär det är i bröd, det finns så mycket att jobba med. Det är den mer komplexa delen i just bageriet som lockar mig. Är det exempelvis en regnig vår så märks det i mjölet. Man kan inte forcera något, det är degen som bestämmer. Det är så intressant.

Beslutet att yrkesväxla är inget han har ångrat. För Bedros del kunde han ta till sig den nya utbildningen på ett annat sätt än han hade kunnat som ung, säger han.
– Jag känner mig utmanad i mitt arbete varje dag, jag studsar upp varje dag när klockan ringer tre på morgonen. Jag valde det för mig själv och det känns så otroligt bra. Jag har jätteroligt och allt som jag möjligen bekymrade mig för löste sig.

Han syftar till den del som nog många oroar sig för, att gå från en etablerad anställning med lön, till att bli student och sedan ”börja om”.
– Det löser sig alltid, man anpassar sig till de nya förutsättningarna. Att min kurs var CSN-berättigad gjorde skillnad för mitt val. Den korta tiden man lever på tajtare ekonomi är värt det för resten av livet när du njuter av att gå till jobbet, istället för att gå dit på rutin. Det har gett mig en personlig glädje som är värd alla små uppoffringar. Idag njuter jag på ett annat sätt av mitt liv.

På frågan om det blev som han hade tänkt sig, tvekar Bedros inte.
– Det blev bättre än vad jag någonsin hade fantiserat om. Jag ville egentligen bara ha ett nytt jobb som bagare, men jag har haft en riktigt fin karriär inom bageri redan. Den började ju under min praktik, där jag sen fick anställning. På den vägen är det, likt för många andra som yrkesväxlar.

Idag delar Bedros sin tid mellan att utbilda i bageri, föreläsa och baka på det kändistäta cafeet Mr Cake i centrala Stockholm. Han har nästan hundra tusen följare på Instagram och varje bild får det att vattnas i munnen.
– Ja, det blev bra. Jag njuter av mitt jobb och drömmer om att kunna öppna eget en vacker dag.

Funderar du på att yrkesväxla?
Bedros råd:
”Det bästa med att yrkesväxla är att du kommer från ett yrke och skolar in dig till ett nytt. Så du har alltid valet att gå tillbaka. Jag skulle absolut kunna gå tillbaka till kock-yrket en dag. Men just nu är det här precis vad jag vill göra, och jag har så roligt på jobbet. Nu drömmer jag om att starta något eget, det blir nästa steg för mig.”