Ida Kullander - Worldskills

"Jag har inte ångrat mig en sekund"

Ida Kullander trivdes bra med jobbet som frilansade redaktör inom förlagsvärlden. Men suget efter ett jobb med mer konkreta resultat och en längtan efter kollegor satte igång Idas funderingar på att yrkesväxla. ”Livet blir så rikt och stort av att lära sig något nytt som vuxen. Jag har inte ångrat mig en sekund.”

Ida Kullander var rätt nöjd med jobbet som frilansare inom förlagsvärlden, och att kunna styra sin egen arbetstid var en stor fördel.
– Jag hade väldigt roligt, jag älskade att jobba med litteratur. Men som frilansare hade jag inga kollegor att skvallra med över en kaffe, och det saknade jag verkligen, säger Ida.

Tanken på att byta bransch hade legat och grott ganska länge. Hon hade funderat på olika vägar, men inget kändes helt rätt. Att byta bransch var däremot säkert, hon kände sig klar med förlagsvärlden för tillfället. Nu ville hon jobba med något där man såg resultat direkt.

Efter att ha umgåtts med tanken på att yrkesväxla i flera år, bestämde Ida sig för att faktiskt ta steget. För Idas del handlade beslutet inte om att något speciellt hände som fick henne att våga, utan om att hon väl bestämde sig för sitt nya yrke. Efter 17 år inom förlagsvärlden föll polletten ner – det var ju elektriker hon skulle bli.
– Jag ville ha ett jobb med tydligare resultat, en snabbare utdelning av jobbet helt enkelt. Jag kände ingen elektriker och hade egentligen ingen koppling till det. Men jag tänkte att det nog var lite klurigt, som ett pussel. Det verkade kul, det var inte svårare än så.

Ida började söka runt efter vuxenutbildningar, och hittade en som kändes bra. En ansökan till Lernia elinstallatörsutbildning i Stockholm skickades in.
– Jag skickade in ansökan på vinst och förlust, jag trodde faktiskt inte att jag skulle komma in. Egentligen hade jag ingen tydlig tanke, utan det blev lite slumpartat. Och så kom jag in!

Ett par månader senare startade utbildningen. Att gå från heltidsarbetande till att plötsligt vara student märktes på ekonomin. Det var också den enda faktorn som fick Ida att fundera ett varv extra innan hon vågade ta steget.
– Jag räknade ordentligt på siffrorna. Jag gick en utbildning som var CSN-berättigad, så med lite extrajobb vid sidan av studierna och hjälp från min mamma så klarade jag mig bra. Det är klart att det var lite tuffare ekonomiskt som student, men för mig var det värt det eftersom det är en relativt kort tid. Det är så roligt att lära sig nya saker som vuxen, det berikar verkligen livet.

Utbildningen varade i ett och ett halvt år, och mycket av tiden ägnades åt praktiska moment i klassen. I slutet av sista terminen var hon ute i åtta veckor på praktik på en liten firma med fyra andra anställda. Där hon blev kvar.
– Det var en fantastiskt bra praktik, jag trivdes så bra och blev väldigt väl omhändertagen. Bara ett par veckor in i praktiken blev jag erbjuden jobb där, så jag blev kvar efter skolan.

Ida blev kvar på sitt första elektrikerjobb i några år, och trivdes väldigt bra. Men i början av 2020 hörde Idas före detta lärare av sig för att höra om hon kunde tänka sig att bli yrkeslärare. Hon valde att tacka ja.
– Jag hade det väldigt bra på mitt jobb och fick tidigt ta stort eget ansvar. Men jag lockades av det dagliga arbetet med lärarkollegor och elever. Här blir jag nog kvar, avslutar Ida.

Funderar du på att yrkesväxla?
Idas råd:
” Umgås man med tankarna på att yrkesväxla, så ta det på allvar. Det är en otroligt härlig känsla att känna att man tar ett aktivt tag om sitt liv. Jag förstår att den ekonomiska biten kan vara kämpig, men tänk på att de flesta yrkesutbildningar är CSN- berättigade och ofta kan du jobba lite extra vid sidan av. Dessutom handlar det oftast om ett till två år av livet. Vad är väl det i det långa loppet?”