Mozafar Akbari - Worldskills

”Jag lär mig saker varje dag”

Mozafar Akbari kom till Sverige från Iran 2017, med en högskoleutbildning i kemi i ryggen. För att snabbt komma in i jobb i sitt nya land valde han att yrkesväxla och bli lastbilschaufför. ”Det är jätteroligt, jag trivs väldigt bra”, säger Mozafar som hoppas att kunna starta sitt eget åkeri om några år.

Innan Mozafar Akbari kom till Sverige, hann han med att ta en kandidatexamen i kemi, göra lumpen och jobba i några år på sin pappas åkeri.
– Efter att jag blev klar med min utbildning och hade gjort färdigt lumpen i Iran, så hade jag svårt att få jobb som kemist eftersom utbudet inte är så stort. Då började jag att jobba för min pappa som hade ett åkeri istället, och fortsatte med det i två år.

2017 anlände Mozafar till Sverige. Han gick SFI för att lära sig svenska, parallellt med att han jobbade som kock på snabbmatskedjan KFC. Snart avancerade han till arbetsledare, för att bli biträdande restaurangchef, och tillslut restaurangchef för hela restaurangen.

– Jag bestämde mig snabbt när jag kom till Sverige att jag skulle klara mig själv. Det var bara att bita i och jobba hårt.

När Mozafar kände sig bekväm i svenska språket kom tankarna på att fortsätta sin karriär i transportbranschen där han avbrutit den på sin pappas åkeri.

– Sedan jag var en liten grabb hängde jag på pappas företag, lekte med bilarna och lärde mig mycket. Det är en rolig bransch som påminner mig om min pappa.

Han bestämde sig för att komplettera sin tidigare praktiska erfarenhet med en formell utbildning. Sagt och gjort, Mozafar tog tjänstledigt från sitt dåvarande jobb för att studera via Västerås kommuns vuxenutbildning.

– Även om jag har kört lastbil i Iran så var mycket nytt för mig med regelverket, så jag är glad att jag valde att gå en yrkesutbildning.

I samma anda som med tidigare arbeten, så slösade inte Mozafar någon tid. Han lämnade officiellt sitt gamla jobb när han direkt efter avslutad utbildning fick en anställning på företaget där han gjorde sin arbetsplatsförlagda praktik (APL) under studierna. Det nya jobbet började i april 2021 – fyra år efter att han kom till Sverige. Målet är klart – Mozafar drömmer om att starta ett eget åkeri i framtiden, precis som sin pappa.

– Det känns jättekul, och jag trivs väldigt bra. Det är logistik, lastning och utkörning. Jag är ny på jobbet och lär mig saker varje dag, så målet nu är att få så mycket erfarenhet som möjligt.

För andra som funderar på att yrkesväxla, men inte vet om de vågar, har han ett tydligt medskick.

– Våga prova nya saker, speciellt om du är intresserad av något. Det kan vara svårt i början men med ett starkt engagemang så löser det sig alltid. Tänk på att Sverige är ett fantastiskt land där du kan förverkliga dina drömmar och till och med få hjälp att göra det. Våga du med!