Världens största tävling - Worldskills

Med lite drygt 50 dagar kvar tills dess världens största tävling äger rum så tränas det för fullt runt om i landet. Det Svenska Yrkeslandslagets 28 deltagare tävlar i 25 olika yrken och ligger alla i hårdträning inför tävlingen som startar den 23 augusti. Bakom de tävlande finns lagledarna som stöttar och hjälper de tävlande att prestera på topp under tävlingen. Hur ser de på uppladdningen och den kommande tävlingen?

Yrkes-VM som är världens största tävling under 2019 äger rum i Kazan, Ryssland i augusti. Det är en imponerande tävling som kommer att äga rum under fyra dagar. Totalt är det 56 olika yrken som är med och tävlar, sammanlagt 1 360 tävlande med nästan lika många experter. Räknar man ihop tävlande, experter och övriga så kommer det röra sig om sammanlagt 3 500 personer som på ett eller annat sätt är med.

När väl Yrkeslandslaget sätter sin fot på det 260 000 kvm² stora tävlingsområdet i Kazan så är det ett väl förberett lag som anländer. Förutom all den träning de tävlande själva har gjort har laget haft tre lagträffar där fokus legat på att bygga teamkänsla och att förbereda laget inför tävlingen. Bland annat har de fått mental träning, information om tävlingen och tid med sin expert för att diskutera träning och tävlingstaktik.

Med Yrkeslandslaget finns hela tiden lagledarna med, från första lagträffen till återträffen efter tävlingen. För Yrkes-VM är det Jonas Ivman och Virpi Hagberg som är lagledare tillsammans med en assisterande lagledare, Sara Andersson. Jonas Ivman har stor erfarenhet som lagledare med fem tävlingar bakom sig.

– En viktig del av förberedelserna handlar om att få de tävlande att förstå hur stort Yrkes-VM faktiskt är. Det är en sak att träna hemma i lugn och ro till att komma till en stor arena med andra tävlande och åskådare som tittar på dig, säger Jonas Ivman.

Lagledarna har många arbetsuppgifter från att logistiskt ansvara för att laget tar sig dit de ska i tid till att hjälpa till ifall de tävlande behöver något som plåster eller vatten. Men även kontakt med experter, tekniska delegater och lagledare från andra länder ingår i rollen. Men viktigaste av allt är finnas för de tävlande och stötta dem i med och motgång.

– Alla tävlande gör misstag någon gång under tävlingen då det är kort om tid i de olika tävlingsmomenten. Men det gäller att ha rätt mindset och fokusera på att fortsätta jobba vidare även om ett misstag har gjorts. Det är den inställningen som leder till en bra placering. Vi lagledare finns där ifall någon tävlande behöver stöttning och pepp. Sedan är det ett bra team med en bra lagkänsla så även om de tävlar individuellt så ställer de upp och stöttar varandra säger Jonas.

Virpi Hagberg är lagledare för första gången och ser fram emot Yrkes-VM.

– Det är ett fantastiskt gäng som är otroligt duktiga. Jag vet att de tävlande kommer gå in med inställningen att de ska göra sitt bästa men jag hoppas att de inte glömmer bort att njuta av upplevelsen och ha kul. För mig personligen ska det bli spännande att få se dem i action och stötta dem när det behövs, säger Virpi Hagberg.

Virpi Hagberg
Virpi Hagberg

Senast ändrad: 15/01/20