"Det här var min chans att ta nästa steg" - Worldskills

Daniel Söderqvist drabbades tidigt i sin karriär av varsel, och har sedan dess stött på det igen. Men han valde att se det som en ”spark i baken” och en möjlighet att yrkesväxla. ”Det viktiga är att inte sitta still. Se till att utvecklas hela tiden, då finns det alltid jobb, oavsett vad som händer”, säger han.

När Daniel gick ut gymnasiet som eltekniker 2007, började han direkt arbeta inom industrin. Redan efter ett år varslades han för första gången, men blev snabbt erbjuden en roll som robotoperatör. Det kändes inte helt rätt, och han höll ögonen öppna efter något nytt.
– Efter en tid kom det ut en annons som industrielektriker, vilket kändes perfekt och helt i linje med min utbildning. Jag stannande på jobbet i tio år och stortrivdes.

Men Daniel vill utvecklas, så när chansen kom att växla till produktionstekniker tog han den.
– Det var min första yrkesväxling, efter 11 år som elektriker. Jag fick jobba med processer, maskiner, projektledning. Det var helt rätt för mig och min tekniska bakgrund. Jag skulle kunna jämföra det med en fågelunge som blir utsparkad ur boet, utmanande först men när jag hittade vingarna var det superhärligt.

Men efter två år så möttes Daniel återigen av varsel. Företaget han arbetade på då tillverkade plastpåsar till dagligvaruhandeln, och när plastskatten infördes stryptes tillverkningen direkt. 27 personer varslades, och Daniel var en av dem. Han tjänst försvann.
– Det här var min chans att ta nästa steg, återigen. Det var ofrivilligt men jag fick hjälp att vidareutbilda mig igen, vilket jag är så tacksam för.

Med hjälp av TRR hittade Daniel kurser inom bland annat projektledning. Under tiden kom det ut en tjänst på företaget Norma, som tillverkar vapenammunition till jaktvapen bland annat.
– Jag hittade en ny roll. Yrkesutbildningarna jag har gått under alla år har tagit mig hit jag är idag, och det är jag stolt över.

Men det räcker inte att hitta ett drömjobb för Daniel – som lever efter mottot att aldrig sluta utvecklas. Parallellt som han arbetar heltid, går han nu en kurs för att bli auktoriserad elektriker, AL auktorisation. Målet är att bli färdig i år.
– Det är alltid bra att ha en vision, att ta eget ansvar för att gå vidare och finna ny kunskap. Jag har alltid varit intresserad av att lära mig och har nästan alltid pluggat extra vid sidan av jobbet. Nu vill jag göra det här, så då får det bli så.

Men det är inte alltid en dans på rosor.
– Det är klart att det är jobbigt att bli varslad när du trivs på jobbet. Men det går över, om man bara vågar anpassa sig.

För Daniels del har valet av kortare men fler utbildningar varit utmärkt, och något han hade gjort om igen om det hade behövts.
– Jag tror inte att det är någon större skillnad på att gå en längre utbildning eller flera kortare, man får anpassa det efter sin egen livssituation. Ungefär 70 procent av utbildningarna jag har gått har varit arbetsrelaterade, resten av privat intresse.
För andra som står inför en yrkesväxling, frivillig eller ofrivillig, så rekommenderar han att först och främst ta reda på vart man vill.
– Så länge målet är klart kan vägen dit vara flexibel. Genom att ha ett långsiktigt mål med både jobb och utbildning så blir det lättare att ta klivet.

För egen del skulle Daniel absolut kunna tänka sig att arbeta med el igen i framtiden.
– Min framtid är blomstrande, även om jag vet att dagsläget snabbt kan ändras. Men det är viktigt att komma ihåg att bara för att ett företag kanske försvinner, så gör jag det inte. Min kompetens är värdefull, och genom mina yrkesutbildningar har jag en bred och stabil grund att stå på. Det känns väldigt skönt!

Läs mer om yrkesväxling

Senast ändrad: 22/03/21