Yrkesläraren Thomas hyllas för sitt arbete - Worldskills

Thomas Åkerlöf är yrkeslärare på Hahrska gymnasiet i Västerås. För den före detta eleven Filip Sandgren betydde det allt att ha Thomas på plats under sin skolgång. Genom en unik upplevelse tillsammans med Sveriges bästa maratonlöpare, Mustafa ”Musse” Mohamed, fick Filip en chans att hylla Thomas för allt han har gjort.

Yrkeslärare är samhällshjältar som genom yrkesutbildningar ser till att Sverige går runt. I syftet att lyfta fram vikten av skickliga yrkeslärare, och inspirera fler till att söka sig till rollen som yrkeslärare, ges elever möjlighet att hylla någon som har betytt extra mycket för dem. För Filip Sandgren, före detta elev på Hahrska gymnasiet, var valet självklart. Tack vare yrkesläraren Thomas Åkerlöf fick Filip kraft och motivation att utvecklas under sina studier och ta sig hela vägen till Yrkes-SM, en tävling som Filip vann i sin kategori och som tog honom vidare till Yrkes-VM i Ryssland.

– Thomas gjorde mina sista två år i gymnasiet till de bästa två skolåren jag haft, säger Filip Sandgren. Från att vara orolig för framtiden, till att gå ut med toppbetyg och ett guld i yrkes-SM runt halsen, kan jag inte vara lyckligare. Thomas är en riktig kämpe som verkligen förtjänar en rejäl hyllning för allt arbete han gjort för både mig och hela Hahrska gymnasiet.

Godkänn marketing-cookies för att se denna video.

För att visa sin uppskattning var Filip med och överraskade Thomas med en unik hyllning tillsammans med släkt, vänner, kollegor – och en särskilt inbjuden gäst: Mustafa ”Musse” Mohamed.

– Jag vill inspirera Thomas på samma sätt som han inspirerade mig inför Yrkes-SM, säger Filip. Jag har aldrig varit med om en lärare som verkligen brinner för att hjälpa de som vill lära sig och alltid  finns där för att hjälpa. Vare sig det är på skolan eller utanför så ställer han alltid upp!

Sedan några år tillbaka är Thomas stora intresse löpning, och tillsammans med Mustafa gav de sig ut på en spännande runda som innehöll nyttiga tips, inspiration och överraskningar.

Thomas Åkerlöf och Mustafa ”Musse” Mohamed.

– Det var en fantastisk upplevelse och enormt hedervärt. Man gör sitt jobb så gott man kan, och även om man kanske förstått att man betyder mycket för sina elever, så hade jag aldrig kunnat förvänta mig det här, säger Thomas Åkerlöf.

Inför hösten väntar en ny kull med förväntansfulla gymnasieelever på Hahrska gymnasiet , något som Thomas ser fram emot med glädje.

– En av de finaste sakerna med att vara yrkeslärare är progressionen hos eleverna. Det är helheten med att få se utvecklingen och följa dem från dess att de börjar till dess att de är färdiga, säger Thomas. Att sedan möta gamla elever några år efter att de gått ut är alltid fint, de är så stolta över det de gör. Det är en häftig payback att se att de har lyckats!

Att utbilda elever och överföra sina kunskaper på ett praktiskt sätt är något som lockar många yrkesutövare att bli yrkeslärare– men fler behövs. I dagsläget går det över 100 000 gymnasieelever i de 12 nationella yrkesprogrammen. Att fler utbildar sig till yrkeslärare är avgörandet för samhället, kompetensförsörjningen och inte minst eleverna.

– Skickliga yrkeslärare och yrkesutbildade är av största vikt för hela samhället, säger Pontus Slättman, VD på WorldSkills Sweden. Genom dem kan vi se till att fler unga får en bra och stadig yrkesutbildning som resulterar i jobb och självförsörjning direkt efter gymnasiet

Läs mer om våra fantastiska yrkeslärare

Senast ändrad: 19/05/22