WorldSkills stänger av Ryssland och Belarus - Worldskills

Med anledning av den rådande situationen i Ukraina har WorldSkills internationella tävlingsorganisationer med stöd av WorldSkills Sweden beslutat att stänga av Ryssland med omedelbar verkan. Detta innebär att Yrkes-EM som skulle genomförts i Sankt Petersburg 2023 kommer arrangeras i ett annat land. Även Belarus stängs av från alla tävlingsaktiviteter.

WorldSkills Sweden delar det internationella samfundets djupa oro för den säkerhetssituation som utspelar sig i Europa och fördömer Rysslands aggression mot Ukraina.

På grund av detta har de internationella tävlingsorganisationerna, WorldSkills Europe och WorldSkills International, med stöd av WorldSkills Sweden beslutat att med omedelbar verkan stänga av Ryssland. Även Belarus stängs av med omedelbar verkan. Detta innebär att Ryssland inte får medverka i framtida tävlingar eller i andra WorldSkills projekt eller aktiviteter. Samt att Yrkes-EM som var planerad att genomföras i Sankt Petersburg i oktober 2023 kommer arrangeras i ett annat land.

WorldSkills Sweden samt våra internationella organisationers uppdrag är att lyfta den yrkesskicklighet som bidrar till vår ekonomiska tillväxt och framgång. Rysslands agerande i Ukraina syftar till att destabilisera utbildningen och försörjningen i en suverän stat.

Vi hoppas på omedelbar fred. Utbildning, kompetensutveckling och ekonomiskt välstånd kan inte uppnås utan fred.

Senast ändrad: 03/03/22