WorldSkills Sweden korar Årets Yrkeslärare 2022 - WorldSkills Sweden

Årets Yrkeslärare i Sverige 2022 har utsetts – en utmärkelse som årligen tilldelas en kvinna och en man. Vinnarna i år är Jan Sahlin, yrkeslärare inom bageri/konditori på Stockholms hotell- och restaurangskola samt Anna Toft Mellerot, yrkeslärare på hotell- och turismprogrammet på Ester Mosessons Gymnasium i Göteborg.

Båda vinnarna har nominerats av sina respektive branscher, för sina högkvalitativa egenskaper som utmärker dem bägge som yrkeslärare. Nyligen har både Jan och Anna blivit firade med pompa och ståt på sina respektive arbetsplatser, och de har fått ta emot pris från WorldSkills Sweden och sina elever och kollegors hyllningar.

Jan Sahlin blev väldigt överraskad av utmärkelsen.

– Det är inte så lätt att sätta ord på den här känslan, för det är en sådan ära. Grunden till bra lärande är att se till att eleverna trivs, så det har jag lyckats med. Jag har fortfarande kontakt med elever från att jag började i branschen för över 35 år sedan, det är ett bra kvitto.

Även Anna Toft Mellerot blev mycket glad över utmärkelsen.

– Det kändes lite overkligt när jag fick veta att jag är en av pristagarna till Årets Yrkeslärare i år. Som lärare är man van vid att stå i centrum men samtidigt vara väldigt osynlig på samma gång. Att få ett sådant här tack från branschen, WorldSkills Sweden och sina elever är en stor ära. Det betyder jättemycket verkligen.

Årets yrkeslärare är ett pris instiftat av WorldSkills Sweden för att uppmärksamma duktiga yrkeslärare. Priset tilldelas årligen en kvinnlig och en manlig lärare som arbetar för att säkerställa hög kvalitet och attraktionskraft på svenska yrkesutbildningar, samt värnar om utbildningarnas framtida välmående. Med utmärkelsen vill man även att fler ska få upp ögonen och överväga en framtid som yrkeslärare, där de dagligen kan inspirera elever och föra vidare sina kunskaper till nästa generation.

Godkänn marketing-cookies för att se denna video.

– De svenska yrkesutbildningarna håller generellt sett en hög internationell standard, och eleverna som kommer ut från yrkesprogrammen är de som bygger Sveriges framtid, säger Pontus Slättman, VD på WorldSkills Sweden. Det är otroligt viktigt att det finns duktiga yrkeslärare då de är avgörande för samhället, och därför vill vi lyfta och prisa de skickligaste yrkeslärarna i landet för att visa på det fina och viktiga arbete de gör. Jag vill rikta ett stort tack till dessa två yrkeslärare för de insatser de gör, och till alla andra skickliga yrkeslärare i vårt avlånga land och till både skolor och branscher som engagerar sig i den här frågan varje dag.

För att vinna priset måste ett antal kriterier uppfyllas: att de är yrkeslärare i Sverige, har lärarbehörighet, i sin roll ha lyckats entusiasmera elever till lärande och kunskapssökande, har en uthållig och god relation till arbetsgivare och förmåga att möta dessas krav på kvalitet samt samarbetar på ett naturligt sätt med övriga kollegor inom exempelvis gymnasiegemensamma ämnen.

Jans nominering:
Jan är en entusiasmerande, positiv och skicklig yrkeslärare som leder sina elever med glädje till hantverkets alla underbara hemligheter. Jan är en av de mest kompetenta, positiva och lösningsorienterade yrkeslärare inom bageri/konditori som vi har i landet. Med varsam hand lotsar Jan eleverna i den takt han anser bäst passar elevens utveckling. Jan har också en förmåga att alltid gå de där extra stegen för att hjälpa eleverna i sin utveckling. Jans yrkesskicklighet och hans sätt som yrkeslärare gör att han erhåller en stor respekt från branschen, kollegor och framför allt sina elever. Lyhört och intresserat lyssnar Jan på branschens önskemål och anpassar detta för att matcha sina elever till branschens behov.

Annas nominering:
Anna är en lärare som brinner för sina elever, sin bransch och gymnasieprogrammet hon representerar. Anna arbetar otröttligt för att elever och branschföreträdare ska mötas i personliga möten för en starkare framtid, och uppmuntrar alltid sina elever att orka lite till i skolan. Hon driver arbetet med samarbetspartners framåt, och involverar såväl sina kollegor som elever i kontakten med både branschråd och kontakter.

Läs mer om våra fantastiska yrkeslärare

Senast ändrad: 15/12/22