Sveriges viktigaste landslag laddar inför Yrkes-EM - Worldskills

Det svenska Yrkeslandslaget är taggade och träningen inför Yrkes-EM, en av Europas största tävlingar, är i full gång. Den 5 september 2023 invigs mästerskapet i Gdansk, Polen. I den svenska truppen finns 22 tävlande som kommer från hela landet och ska representera Sverige i 18 olika yrkesgrenar.

Under tre dagar ska det svenska Yrkeslandslaget sätta sin yrkesskicklighet på prov inom totalt 18 olika yrken. Yrkes-EM drar i gång den 5 september med en invigningsceremoni på Polsat Plus Arena i Gdansk. Tävlingarna pågår sedan mellan den 6–8 september på AMBEREXPO i Gdansk, följt av avslutningsceremoni den 9 september. Arrangören och värdlandet räknar med att evenemanget kommer locka cirka 100 000 besökare.

Totalt tävlar 600 ungdomar från 32 länder om de åtråvärda medaljerna, samt att få titulera sig som europeisk mästare.

– Pandemin har satt krokben för Yrkes-EM som inte arrangerats i normal tappning sedan 2018. Det har varit år av inställda tävlingar, vilket gör att vi nu är otroligt taggade för ett Yrkes-EM där alla har möjlighet att samlas och tävla under ett och samma tak. Yrkeslandslaget ligger i hårdträning och ser fram emot resan till Gdansk, där de äntligen får vara ett lag som kämpar tillsammans, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig på WorldSkills Sweden.

Majoriteten av Yrkeslandslagets 22 tävlande, tävlar individuellt. Automationstekniker, trädgårdsanläggare, IT-tekniker och entreprenörer tävlar däremot i lag om två personer.

Läs mer om det svenska Yrkelandslaget

 

Senast ändrad: 15/06/23