- Yrkestävlingar
Jonas Ivman är ny officiell delegat för WorldSkills Sweden inom WorldSkills International. I samband med det blir han en viktig röst i arbetet för att utveckla och förbättra Yrkes-VM, även kallat WorldSkills Competition.
Vi har intervjuat Jonas om hans nya roll, hans bakgrund inom både yrkestävlingar och yrkesutbildning samt lite om livet som ombudsman på LO.
Från underskötare till ombudsman
Jonas är uppväxt i Järna, i Sörmland, men har bott i Stockholm sedan flera år tillbaka. I gymnasiet valde han vårdlinjen i stället för bygg som kompisarna gjorde och är nu utbildad under- och mentalskötare. Han ville bli ambulansförare. Jonas engagera sig också fackligt och det ledde till att han blev ungdomsombudman när han var 27 år. Efter 25 år är han kvar på LO, men nu i rollen som ombudsman på kanslienheten där han, bland annat, arbetar med organisations- och stadgefrågor samt LO-kongressen.
En motvillig start
Som Ungdomsombudsman började hans arbete med yrkestävlingar redan för 10 år sedan, på Yrkes-SM i Umeå 2014, om än något ovilligt.
– Jag blev rekommenderad av mina kollegor för uppdraget att bli lagledare för Yrkeslandslaget och jag var faktiskt lite motvillig till det först, men sedan sa chefen att jag behövde ta det. Jag visste inget om hur det skulle vara. Hur tävlar man i yrken egentligen? Jag åkte upp till Yrkes-SM i Umeå utan några riktiga förkunskaper men sen när jag kom dit så var det helt fantastiskt, roligt och coolt!
Tävlingarna är ett världsmästerskap i yrkeskunskap
Mellan 2014 och 2022 var han, bland annat, en av lagledare för Yrkeslandslaget, tillsammans med en representant från Svenskt Näringsliv och en tidigare tävlande, och då som LO:s representant.
Läs mer om Yrkeslandslaget och kommande tävlingar
– Man får inte glömma att LO och Svenskt Näringsliv inte bara är med för tävlingarnas skull, utan är med som ett sätt att visa hur viktigt det är med yrkesutbildning. Yrkestävlingarna visar på hur kunnigt ett land är på att ta hand om sin industri och vikten av yrkesutbildning eftersom vi behöver ha skickliga yrkeskunniga för att ha kvar vår levnadsstandard.
För ett par år sedan klev Jonas ner som lagledare. Men han har fortfarande en aktiv roll i yrkesutbildningsfrågor och yrkestävlingar som ledamot i WorldSkills Swedens styrelse.
Ny officiell delegat
Nu kliver Jonas även in i rollen som vår officiella delegat i WorldSkills International. Där kommer han lyfta frågor som är viktiga för oss som medlemsorganisation och vara en viktig röst i utvecklingsarbetet.
– I rollen är det viktigt att bygga nätverk, påverka positivt och att arbeta långsiktigt i viktiga strategiska frågor för framtiden.
Något som Jonas lyfter är att ta upp frågor ur ett jämlikhetsperspektiv för att alla ska ha samma förutsättningar på plats.
Ett exempel på detta är att ge de tävlande så dolda uppgifter som möjligt. Då behöver de improvisera och förlita sig på sina yrkeskunskaper för att klara uppgiften.
Delaktig för att påverka
I rollen som officiell delegat kommer Jonas att vara delaktig i olika kommittéer och arbetsgrupper som jobbar för att ständigt förbättra Yrkes-VM. Där kommer han arbeta strategiskt och långsiktigt med förändringsarbetet med målet att se till att de tävlande har rätt förutsättningar.
– Jag ser framemot att vara en del av en bra grupp med människor som arbetar med att lyfta yrkesutbildning och vikten av yrkeskunniga, skickliga personer. Alla ska få samma förutsättningar oavsett vart man kommer ifrån, för det lyfter kvaliteten hos alla länder.
Arbete för att göra det schyst för alla
Som lagledare för Yrkeslandslaget gjorde han och de andra lagledarna långa listor på allt som kunde hända på tävlingen, men det hände ändå alltid något som inte var med på listan. Då gällde att vara en problemlösare, att lita på varandra och att delegera. Det är lärdomar som han har med sig, speciellt inför diskussioner i olika frågor.
– I arbetet behöver man var flexibel, snäll mot de snälla och ”osnäll mot de osnälla”. Att våga lyfta frågor. Min drivkraft är kampen mot orättvisor, kanske lite på gott och ont.
Yrkestävlingar – En schyst grej som behöver mer fokus
Om Jonas ska beskriva yrkestävlingar i tre ord skulle de orden vara ”viktiga, glädjefyllda och smittsamma”. Det är viktigt att lyfta yrkesutbildning, yrkestävlingar och hur det engagemanget och glädjen för dessa smittar av sig. Man kan inte göra det arbetet själv, utan man måste jobba tillsammans. Det gör skillnad för de som de som gör sitt gymnasieval, de som går på gymnasiet, de som ska tävla och de som ska in på arbetsmarknaden samt för att företagen ska få kompetensen de behöver.
– Alla som arbetar på yrkestävlingarna är drivna.Ingen går hem till hotellet för att zappa på tv: n under tävlingarna. Alla gör allt de kan för att stötta sitt lag. Däremot brukar lagledarna vinna stegtävlingen.
Yrkestävlingar jämförs ofta med sport
Som med sport är det viktigt för de tävlande att ha både viljan att komma på en pallplats men att också förstå att det är extremt hög konkurrens på Yrkes-EM och Yrkes-VM. De tävlande behöver vara mentalt förberedd på att det kanske inte blir en medalj och vara okej med det.
– Jämför man med sport har man i sporter ofta med sig flera i laget som tävlar i samma gren. I Yrkes-VM och EM skickar man bara en från varje yrke, om man i yrket inte tävlar i par. De tävlande har också bara en chans på sig i Yrkes-EM och en i Yrkes-VM. Det går inte att ”testtävla” för att ställa upp på riktigt nästa gång. Man har ingen andra chans att tävla där igen.
Från lite motvillig till djupt engagerad
Det är tydligt hur engagerad Jonas är i frågorna om yrkesutbildning och yrkestävlingar. I över 10 års tid har han arbetat med yrkestävlingar och i hans nya roll som officiell delegat lär det bli många fler.
– Under 52 år har man varit en ganska hård och cool kille. Jag har nästan bara gråtit när pappa dog. Förutom på öppnings- och avslutningsceremonierna på tävlingarna. Jag kan knappt prata om tävlingarna utan att bli tårögd. Det är väldigt mycket känslor som jag inte är van vid.
Senast ändrad: 25/11/24
Fler nyheter att läsa
Yrkestävlingar
Skyddad: Ny lagledare för Yrkeslandslaget 2025: Jasmin Aslan
Läs mer
Bli yrkeslärare, Yrkesutbildning
Årets Yrkeslärare i Stockholmsregionen har utsetts!
Läs mer
Yrkestävlingar
Yrkes-VM: Silvermedalj och 9 Medallion for Excellence!
Läs mer
Yrkesutbildning
Konferensen som ska sätta yrkesutbildning på den globala agendan
Läs mer
Yrkestävlingar
En månad kvar till Yrkes-VM 2024!
Läs mer
Yrkestävlingar
Snart dags för Yrkes-VM 2024
Läs mer
WorldSkills Swedens nya styrelse
Läs mer
Skola, Yrkesutbildning
#Yrkesutbildningsveckan
Läs mer
Rapporter, Yrkestävlingar
Yrkes-SM 2024 – Besöksundersökning av Ungdomsbarometern
Läs mer