Succé för Yrkes-SM 2024! | Kort överblick - WorldSkills Sweden
Alla medaljörer i Yrkes-SM 2024

Nu är det en månad sedan Yrkes-SM 2024 gick av stapeln i Tingvalla Sportcenter, Karlstad. En månad sedan nästan 30 000 besökare hejade på de tävlande, provade på olika yrken och inspirerades inför gymnasievalet.

Yrkes-SM är en unik plattform där yrkestävlingar för ungdomar kombineras med prova-på aktiviteter och information för besökare. Besökare består i stor utsträckning av högstadieelever, lärare och skolledare. De får möjlighet att möta yrkeskunniga och representanter från olika branscher, prova på yrkesmoment samt ställa frågor om karriärvägar och utbildningsmöjligheter.

Yrkes-SM firade 20 år och det firades med det tredje besöksrekordet i rad! Sedan 2004 har Yrkes-SM arrangerats för att öka status, kvalitet och attraktionskraft av yrkesutbildning. SM arrangeras också för att inspirera att unga väljer yrkesprogram och att intressera samt informera elever, föräldrar och skolpersonal om yrkesutbildningar.

Melcer Stenberg tävlar som svetsare i Yrkes-SM

Under Yrkes-SM fanns det för första gången ett yrkestorg där regionala företag, skolor och andra organisationer med koppling till yrken och yrkesutbildningar ställde ut och visade upp sina verksamheter till besökarna som främst kom från inom regionens gränser.

Under tre fartfyllda dagar tävlade 190 ungdomar för att visa på deras yrkesskicklighet och en potentiell plats i Yrkeslandslaget. Drygt 130 utställare visade på olika karriärvägar, yrken och de möjligheter som en yrkesutbildning ger och cirka 200 volontärer hjälpte oss på WorldSkills Sweden tillsammans med Karlstad kommun och Region Värmland att skapa ett oförglömligt event.

Besökarundersökning från Yrkes-SM 2024

Utöver det ovannämnda genomfördes 43 aktiviteter på Stora- och Lilla scenen samt delfinal och final i Yrkeskampen 2023/24. Under Yrkeskampen tävlade 18 klasser i 6 heat i delfinalen varifrån 3 klasser kvalificerade sig till finalen som gick av stapeln samma dag. I finalen gick första pris till Tunboskolan från Hallstahammars kommun i Västmanland.

Domare springer för att hinna observera en tävlande i Yrkeskampen 2023/2024

Nästa Yrkes-SM genomförs 4–6 maj 2026 på Stockholmsmässan och arrangeras tillsammans med Stockholms Stad och Region Stockholm. Förberedelserna har redan börjat för Sveriges jobbigaste event!

Vi tar tillfället i akt för att tacka alla deltagare, utställare, volontärer och besökare för ett fantastisk Yrkes-SM och dess 20-årsjubileum!

Bilder från Yrkes-SM 2024, öppnas i ny flik

Maja Wikland tävlar som Fordonslackerare i Yrkes-SM 2024SM-besökare klappar en mulaSandra Mellgren när hon tävlar som målare i Yrkes-SM 2024Jonathan Windahl tävlar i Yrkes-SM 2024 som murare

Senast ändrad: 18/06/24